Start van hoofdcontent

Stad

nl

Klachten over geluidsoverlast dancefeest in de RAI

24 december 2017, 09.23 uur · Aangepast 24 december 2017, 18.31 uur

Een aantal Amsterdammers heeft er totaal geen 'stille nacht, heilige nacht' op zitten. Ze lagen naar eigen zeggen wakker door dancefeest Valhalla in de RAI.

Het house- en technofeest begon gisteravond om half elf en is pas net, om zeven uur, afgelopen. 'Bizar die geluidsoverlast uit de RAI, zelfs op de Amstelkade hoorbaar', twitterde iemand rond zes uur vanmorgen. De dreunen bleven niet beperkt tot de Rivierenbuurt, ook uit stadsdeel Oost kwamen meldingen binnen over lawaai.

Een buurtbewoner schrijft: 'Ik woon bij de RAI. Van 12 tot 7 's ochtends is een diepe basdreun van Valhalla te voelen. Nul slaap. Je voelt dreun in je lichaam. Héél eng gevoel.' Ze belde al de politie en het nummer van de gemeente. 'Wie geeft zo'n vergunning in een woonwijk?!'

Norm overschreden
Weer een andere buurtbewoner belde met handhaving, maar kreeg te horen dat er niet opgetreden kon worden omdat er 'een ontheffing voor de norm' was afgegeven. 'Die norm is er toch niet voor niets?', vraagt zij zich af.

Met briefjes in de bus waarschuwde de RAI onlangs buurtbewoners over het feest en de bijbehorende overlast, hoewel sommige omwonenden die niet zouden hebben ontvangen. De organisatie probeerde de pijn te verzachten door een aantal toegangskaarten te verloten onder omwonenden.

In de brief aan omwonenden schreef de vergunningenofficier van de RAI dat eventuele geluidsoverlast de hele nacht gemeten zou worden. In de brief staat een 06-nummer en e-mailadres voor omwonenden die toch overlast hebben ervaren. Volgens een medewerker van de RAI zijn er maar twee of drie klachten binnengekomen.

Hele nacht wakker vanwege @WayToValhalla #EDM. ?
1. Ofwel @AmsterdamNL handhaaft niet, ofwel norm deugt niet (#bassen moet je veraf meten).
2. Geen aankondiging in mijn brievenbus ontvangen (was voorheen usance).
3. Kom eens met een structurele oplossing (geluiddichte bunkers?).

— Erik van Zadel (@EvZadel) December 24, 2017

Hi Matthijs, heb jij kunnen slapen? Ik hoop het :)
Ik woon bij de RAI. Van 12-7 's ochtends is een diepe basdreun v @WayToValhalla te voelen. Nul slaap. Je voelt dreun in je lichaam. Héél eng gevoel. 14020 & politie gebeld. Wie geeft zo'n vergunning in een woonwijk?!@Matthijs85 https://t.co/zRWuuPufcp

— Inge Justa (@IngeJusta) December 24, 2017

Net gebeld door een vriendelijke handhaver van omgevingsdienst dat hij weet dat de basdreunen bijj ons te horen zijn maar niets kan doen omdat er een ontheffing voor de norm is afgegeven. Die norm is er toch niet voor niets?

— Bowine Michel (@BowineMichel) December 24, 2017

Bizar die geluidsoverlast uit de Rai. zelfs op de amstelkade hoorbaar. @parool @StadsdeelZuid

— Birdy (@vondelpark75) December 24, 2017