Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente overweegt aangifte tegen tabaksindustrie

7 februari 2018, 16.18 uur · Aangepast 7 februari 2018, 17.16 uur · Foto: Jos van Zetten

Het stadsbestuur wil - in navolging van bijvoorbeeld het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis - zich aansluiten bij de aangifte tegen vier grote sigarettenfabrikanten.

Advocaat Benedicte Ficq deed de aangifte al in 2016 en sindsdien sluiten steeds meer organisaties zich aan. Bijvoorbeeld ook de verslavingszorgsector. En de gemeente Amsterdam zou graag meedoen als dat mogelijk is. 'Roken is al jaren één van de prioriteiten van het Amsterdamse volksgezondheidsbeleid. Het is de grootste vermijdbare veroorzaker van ziekte en de grootste veroorzaker van sociaal economische gezondheidsverschillen', zegt wethouder Eric van der Burg (Zorg).

Lees ook: Antoni van Leeuwenhoek doet als eerste ziekenhuis aangifte tegen tabaksindustrie

'Door te onderzoeken of we ons aan kunnen sluiten bij de aangifte wil Amsterdam een statement maken. We zijn al jaren hard bezig een rookvrij Amsterdam te realiseren. Het ondersteunen van de aangifte tegen de tabaksindustrie past in deze lijn.' De gemeente heeft de ambitie om Amsterdam 'zo snel mogelijk rookvrij te maken'.

Roken is bijvoorbeeld al verboden in gemeentegebouwen en op de pont. Dit jaar moeten ook andere stukjes openbare ruimte rookvrij worden, zoals sportclubs en populaire bezienswaardigheden. Maar ook speeltuinen en kinderboerderijen. Het is pas een begin, want in een stad als New York is er bijvoorbeeld al een rookverbod in stadsparken.