Start van hoofdcontent

Stad

nl

RIVM: Bewijs voor peperdure luchtzuivering gemeente ontbreekt

8 februari 2018, 16.02 uur · Aangepast 8 februari 2018, 17.27 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

200.000 euro kosten de acht zogenaamde CityTrees die de gemeente gaat plaatsen op de Valkenburgerstraat. Ze moeten de lucht in een van de meest vervuilde straten van de stad zuiveren. Maar dat de kunstmatige bomen dat ook echt doen, daarvoor ontbreekt ieder wetenschappelijk bewijs.

Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag op Twitter. De eerste CityTree werd eind vorig jaar onthuld door wethouder Litjens. De bankjes met een muur van mos van wel zestien vierkante meter, zouden dezelfde zuiverende werking hebben als 275 bomen. Maar volgens het RIVM is dat - na jaren van inzet - nooit wetenschappelijk bewezen.

Lees ook: Amsterdam 'plant' CityTrees: 275 bomen in één filter

Al eerder stelden wetenschappers hun vraagtekens bij de werking van de CityTrees. Luchtwetenschappers van de Wageningen Universiteit noemden het tonnen kostende project van de gemeente eerder 'een afleidingsmanoeuvre'. Het effect op de luchtkwaliteit zou minimaal zijn. Voor aanzienlijk schonere lucht in de stad, moet het verkeer zelf aangepakt worden, erkende wethouder Litjens zelf ook al.

Het RIVM zegt niet dat Citytrees niet werken, maar geeft aan dat op dit moment wetenschappelijk bewijs hiervoor - na jaren van inzet - nog steeds ontbreekt.

— RIVM (@rivm) February 8, 2018