Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuw IJburg-eiland moet ruimte bieden aan 8000 nieuwbouwwonigen

16 februari 2018, 13.12 uur · Aangepast 16 februari 2018, 13.38 uur · Foto: Vijverln/Wikipedia

Op IJburg zal een nieuw eiland van 150 hectare verrijzen dat ruimte gaat bieden aan 8000 nieuwbouwwoningen. Dat heeft de gemeente op 13 februari besloten. Aanstaande zomer wordt begonnen met de aanleg van het grootste eiland uit de archipel.

Zo'n 20.000 duizend mensen zullen gaan wonen op het Strandeiland, waarvan de aanleg ten minste 200 miljoen euro gaat kosten. Vanaf 2022 kan er op de nieuwe grond gebouwd gaan worden. De bedoeling is dat het Strandeiland - de naam zegt het al - een strand krijgt. Ook moet er meer groen komen ten opzichte van de andere eilanden.

De plannen voor zo'n groot eiland bestaan al langer, maar werden toen Middeneiland genoemd. Standeiland moet ruimte bieden aan eengezinswoningen, appartementen en kleinschalige bedrijfsruimtes.

Lees ook: 'IJburg heeft extra metro of tram nodig'

Onlang begon men met de aanleg van het kleine Centrumeiland, dat dankzij de economische crisis later klaar is. Een ander eiland, het zogenoemde 'Buiteneiland', moet ook nog aangelegd worden. Dat eiland moet onbebouwd blijven, en zodoende een 'cadeautje aan de stad zijn'.

Hoe al die mensen van a naar b moeten komen, blijft onduidelijk. Vooralsnog rijdt alleen tram 26 in de wijk, maar dat blijkt vaak ontoereikend. De auto blijft daardoor belangrijk in het gebied.