Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook gemeente doet nu aangifte tegen tabaksproducenten

20 februari 2018, 23.38 uur

Het voornemen was eerder al uitgesproken, maar nu is het definitief: de gemeente sluit zich aan bij de aangifte van Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie.

Dat heeft de gemeente in een brief aan de raadsvrouw laten weten, zo schrijft Het Parool vandaag. 'De gemeente doet eveneens aangifte tegen de vier grote tabaksproducenten, in lijn met en ter ondersteuning van de aangifte die u eerder al heeft gedaan', zo valt te lezen in het schrijven.

Lees ook: Aangifte tegen tabaksindustrie voor poging tot moord

Met de aangifte treedt de gemeente in de voetsporen van onder meer het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en de volledige verslavingszorg, die eerder het voorbeeld van Ficq al volgden. De partijen die aangifte doen, proberen justitie ervan te overtuigen een strafzaak te beginnen tegen de fabrikanten. 

Lees ook: Antoni van Leeuwenhoek doet als eerste ziekenhuis aangifte tegen tabaksindustrie

Waarnemend burgemeester Van Aartsen schrijft dat de gemeente meerdere redenen heeft om de aangifte te steunen. Zo is het verbeteren en beschermen van de gezondheid van (nog) gezonde inwoners een doel van de gemeente.

Lees ook: Gemeente overweegt aangifte tegen tabaksindustrie

De aangifte strookt ook met de wens om de stad rookvrij te krijgen. Daarvoor is een tabakontmoedigingsbeleid opgezet dat onder meer het roken in gebouwen van de gemeente, op de pont en op veel schoolpleinen verbiedt. "Daarom willen we in 2018 een extra slag maken op weg naar een rookvrij Amsterdam."