Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krakende student: 'VU moet eerst een rechtszaak aanspannen'

1 maart 2018, 18.49 uur · Aangepast 1 maart 2018, 23.03 uur

De studenten die het gebouwtje 'De Verrekijker' op het terrein van de VU kraken, denken dat de universiteit een rechtszaak moet aanspannen om hen weg te krijgen.

De VU wil het gebouwtje sluiten omdat Rasmea Odeh, die veroordeeld is voor een dodelijke bomaanslag in Israël, er dinsdagavond sprak. 'Feit is dat ze ons niet op de hoogte hebben gebracht en dat het niet ondenkbaar zou zijn geweest als er mensen op af waren gekomen die andere plannen hadden met die mevrouw of de aanwezigen daar', aldus een woordvoerder van de universiteit.

Lees ook: VU 'geschokt en boos' over geheime bijeenkomst met ex-terrorist

De Verrekijker is sinds 2,5 jaar door de studenten gekraakt. Als het aan hen ligt is die tijd niet voorbij. 'Wij vinden het allereerst belachelijk en ten tweede moeten ZE eerst een rechtszaak aanspannen tegen het feit dat we hier een sociaal centrum hebben voor de mensen die hier komen, die hier studeren en met elkaar in discussie gaan', aldus student Charlie Ranzijn. 

Hij vindt dat het om een bijzondere plek gaat. 'We zijn er om anders denkende mensen, anders vindende mensen, ook ruimte te geven op een voor de rest witte en grijze universiteit.'

De Israëlische ambassade liet vandaag via Twitter weten te hopen dat soortgelijke toespraken niet meer op het terrein van de VU worden gegeven.

Ambassade van Israël is verbijsterd over het feit dat Rasmae Odeh, veroordeelde terrorist en lid van terreurorganisatie PFLP, Nederland mocht binnenkomen en een lezing mocht geven op de VU-campus. Wij hopen en verwachten dat zulke evenementen in de toekomst niet plaatsvinden pic.twitter.com/2TdS41wbwl

— Israël in Nederland (@IsraelinNL) March 1, 2018