Start van hoofdcontent

112

nl

Buurtbewoner in ochtendjas redt dronken drenkeling

2 maart 2018, 08.03 uur · Aangepast 2 maart 2018, 15.46 uur · Foto: Martin Damen

Julius, bewoner van de Ruysdaelkade in Zuid heeft afgelopen nacht een beschonken fietser uit het ijskoude water gevist. De man was aan de overkant via Hobbemakade in het water terecht gekomen.

'Mijn vriendin en ik waren wakker vanwege ons zoontje', vertelt Julius aan de telefoon. Hoewel hij wel vaker geluiden vanaf de straat hoort, was het dit keer anders. 'Op een gegeven moment hoorde ik heel duidelijk iemand om hulp roepen. Daarop belde mijn vriendin 112, ik rende in badjas en gympen de trap af en pakte nog snel een deken'. 

Lees ook: Brandweer: 'Vorig jaar 131 keer uitgerukt voor drenkelingen in de gracht'

De drenkeling was al bijna uit de Boerenwetering gered toen Julius aan de overkant van het water stond. 'Een taxichauffeur en zijn klant hielpen de man uit het water'. Vlak daarna kwam de ambulance, brandweer en politie ter plaatse. 

Ambulancepersoneel heeft de beschonken fietser nagekeken en hem naar huis gebracht.

Ieder jaar overlijden enkele tientallen mensen doordat ze in een gracht terechtkomen. Regelmatig wordt daarom gepleit voor meer touwen en ladders, waardoor mensen zelf uit het water kunnen komen. 'Deze man had ook moeite om uit de gracht te klauteren, vertelt Julius. 'Er waren geen trappetjes of andere manieren om zelf weg te komen'. 

Lees ook: SP pleit opnieuw voor maatregelen na dood Britse toerist