Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boze taxichauffeurs dreigen dinsdag stad 'plat te gooien'

17 maart 2018, 17.45 uur

Taxichauffeurs dreigen aankomende dinsdag de de stad 'plat te gooien', zoals ze het noemen. De chauffeurs zijn boos omdat ze taxicontroles te ver vinden gaan en de straffen te hoog. Gisteravond blokkeerden tientallen taxi's al de IJtunnel. Opvallend is dat taxi's die bij traditionele centrales zijn aangesloten en Uberrijders samen optrekken.

Vanaf ongeveer 22.30 uur gisteravond rijden tientallen taxi's langzaam door de IJtunnel. Eerst Noordwaarts, en daarna langzaam  weer richting het centrum. Tijdens deze actie, die in totaal een half uur duurt, staan de chauffeurs ook een tijdje stil.

De chauffeurs zijn woedend. Op verzekering, APK en taximeter controleren is normaal, zo zegt één van de chauffeurs tegen AT5. Maar hij zegt ook dat ze te vaak ondervraagd worden alsof ze criminelen zijn, over fraude met chauffeurskaarten en schijndienstverbanden bijvoorbeeld. Ook vinden de chauffeurs de straffen te hoog, zoals inname van chauffeurspassen en wekenlange schorsingen.

Lees ook: Boze taxichauffeurs rijden toeterend door de stad, IJtunnel korte tijd geblokkeerd

Na de IJtunnel, rijden de chauffeurs door naar de Vijzelstraat. Opvallend is dat zowel Uberrijders als taxi's van centrales, de TTO's, samen actie voeren. Van die Toegestane Taxiorganisaties werd deze week in een gemeentelijke rapport juist nog gezegd dat ze hun chauffeurs intensiever moesten controleren, en dat de gemeente daar strenger op moet toezien.

Lees ook: Litjens over taximarkt: 'We hebben nog een lange weg te gaan'

De chauffeurs willen dat de - in hun ogen - strenge controles stoppen en dreigen anders dinsdag de stad 'plat te gooien', zeggen ze, door de IJtunnel, Zeeburgertunnel en de Schipholtunnel te blokkeren. Rond de actie van gisteravond laat de politie weten geen aanhoudingen te hebben verricht. 

Lees ook: Gemeente weet niet of veiligheid en kwaliteit van taxi's is verbeterd met nieuwe regels

In een reactie laat de woordvoerder van wethouder Litjens weten dat er in april een overleg gepland staat tussen de TTO's en de wethouder. Ook laat hij weten dat er op korte termijn niets zal veranderen, omdat die taak bij een volgend college ligt.