Start van hoofdcontent

112

nl

'Helikopterpiloot die Benaouf A. moest bevrijden verdient een lintje'

28 maart 2018, 12.39 uur · Aangepast 28 maart 2018, 18.50 uur · Foto: Weertdegekste.nl

'Hij verdient een lintje en is de El Salvador van de Nederlandse rechtstaat'. Dat zei advocaat Henk Koopman vanmorgen in de rechtbank over zijn cliënt Alvaro G.B., de Colombiaanse helikopterpiloot die volgens het Openbaar Ministerie eind vorig jaar met een gekaapte helikopter Benaouf A. uit de gevangenis in Roermond heeft willen bevrijden.

De piloot kwam gisteren met een nieuwe, opmerkelijke verklaring aanzetten. Hij ontkent dat hij op de hoogte was van het plan van de gevangenisuitbraak, maar - zo zegt hij - als het was doorgegaan, had hij zijn pet in de wieken van de helikopter willen gooien, zodat het toestel niet eens naar de gevangenis in Roermond had kúnnen vliegen.

Lees ook: Helikopterpiloot vluchtpoging Benaouf A. bekent: 'Ze beloofden 100.000 euro'

Zijn advocaat benadrukt dat Alvaro G.B. het ontsnappingsplan op die manier had willen frustreren. 'Hij verdient een lintje. Hij is de redder, de verlosser van de Nederlandse rechtstaat: El Salvador.'

Koopman benadrukt net als op de vorige zitting dat de Colombiaanse helikopterpiloot is bedreigd vanuit Colombia. Hij verwijst naar Netflix-serie Narcos om de ernst van de bedreigingen te duiden. #helikoptervlucht

— Mark Schrader (@markschrader) March 28, 2018

Wereld op z'n kop 
De officieren van justitie konden bij het aanhoren van de nieuwe verklaring van de piloot een glimlach amper onderdrukken. 'Dit is de wereld op zijn kop. We hebben hier te maken met een verdachte die tegen betaling uit Colombia is ingevlogen om me te werken aan een ontsnapping van een gedetineerde. Bovendien is hij na de mislukte kaping gevlucht naar Frankrijk', aldus officier van justitie Cnossen.

Lees ook: Amsterdamse criminelen wilden helikopter kapen voor bevrijding gedetineerde

Narcos 
De piloot liet eerder al weten ernstig te zijn bedreigd vanuit Colombia. Zijn advocaat verwijst vandaag naar de Netflix-serie 'Narcos' om aan te geven hoe ernstig en gewelddadig bedreigingen in steden als Calî en Medellin kunnen zijn. 

De rechtszaak tegen de in totaal acht mannen die verdacht worden van het kapen van een helikopter om - volgens het Openbaar Ministerie - topcrimineel Benaouf A. uit de gevangenis in Roermond te bevrijden, wordt in september inhoudelijk behandeld.