Start van hoofdcontent

Stad

nl

D66 schrikt van discriminatie woningmarkt en wil aanpak

28 maart 2018, 17.34 uur · Aangepast 29 maart 2018, 14.17 uur

D66 wil discriminatie aanpakken door het doen van aangifte te stimuleren bij zowel huurders als verhuurders. Daarnaast moeten bedrijven en politie het aanpakken van discriminatie op woningmarkt streng naleven.

De partij zegt geschrokken te zijn van de discriminatiecijfers op de woningmarkt, waar de Groene Amsterdammer deze week over publiceert. Het opinieweekblad deed onderzoek naar vijftig verhuurmakelaars, waarvan 92 procent meewerkte aan een discriminerend verzoek. Onder de namen Jaap en Rachid reageerden de journalisten op 250 woningen. Daaruit bleek dat een woningzoekende met een 'Nederlands klinkende' achternaam vaker (28 procent) uitgenodigd werd voor een bezichtiging dan een woningzoekende met een 'Marokkaanse' achternaam.

Om die reden roept D66 de gemeente op om binnenkort een mystery guests in te zetten op de woningmarkt, naast de horeca en uitzendbranche, om discriminatie in deze tak periodiek te laten onderzoeken. 'Meten is weten, zo kunnen we het blijven aanpakken', aldus D66-raadslid Dehlia Timman.

'Aan de bel trekken'
Daarnaast wil de partij dat niet alleen woningzoekenden discriminatie aanpakken, maar dat ook woningcorporaties die het verzoek krijgen om huurders te selecteren door te discrimineren een meldingen doen. 'Discriminatie kunnen we alleen uitbannen als er streng op nageleefd wordt. Zowel huurders als verhuurders moeten we verleiden om altijd aan de bel te trekken als het om discriminatie gaat', zegt Timman.

'We zien het aantal meldingen van discriminatie ook toenemen', vult D66-raadslid Alexander Hammelburg aan. 'De hardnekkigheid van discriminatie in de horeca, uitzendbranche en ook op de woningmarkt moet keihard aangepakt worden.' Hammerburg wil dat het aantal meldingen van discriminatie teruggebracht wordt naar nul. 'Het hardnekkige gif van discriminatie staat gelijke kansen in de stad in de weg. Dat is slecht voor ons allemaal.'