Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie waarschuwt voor zakkenrollers op Koningsdag

24 april 2018, 09.47 uur · Aangepast 24 april 2018, 10.27 uur · Foto: Stephan van Loon

Het is inmiddels een traditie an sich. Op Koningsdag jagen zakkenrollers massaal op portemonnees en smartphones. De politie geeft daarom tips om diefstal te voorkomen.

In een filmpje op sociale media raadt de Amsterdamse politie feestgangers aan om waardevolle spullen zo veel mogelijk thuis te laten. Stop telefoons en portemonnees niet in je achterzak en sluit je tas goed af en draag hem voor je. Daarnaast tipt de politie om een track-and-trace-app te installeren op je telefoon.

Kom jij vrijdag Koningsdag in Amsterdam vieren? Leuk! Pas wel op voor zakkenrollers #Koningsdag2018 #laatjenietafleiden #letopjespullen pic.twitter.com/6tpZrw8aep

— Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) April 23, 2018

Zakkenrollers slaan niet altijd stiekem toe, maar kiezen er regelmatig ook voor om hun slachtoffers af te leiden. Ze spreken hun slachtoffers aan en halen een grap uit. Bijvoorbeeld de 'voetbal-truc'. De politie hoopt dat bezoekers van de stad dit in hun achterhoofd houden.

Lees ook: Zakkenrollers kiezen slechtst mogelijke doelwit uit

De politie zet zelf extra mensen in op Koningsdag. Het zakkenrollersteam krijgt die dag versterking. De afgelopen jaren kreeg de politie op Koningsdag honderden meldingen van zakkenrollers binnen.