Start van hoofdcontent

Stad

nl

Inspectie start onderzoek naar veerdiensten GVB na botsing

7 mei 2018, 13.15 uur · Aangepast 7 mei 2018, 20.16 uur

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) start een onderzoek naar de veerdiensten van het GVB nadat gisteren een pont met hoge snelheid bij Centraal Station tegen de kade opvoer. Daarbij raakten dertien mensen gewond.

Dat meldt een woordvoerder van de ILT vanochtend. 'Het GVB staat sowieso altijd al onder toezicht, maar na het incident van gisteren lijkt het mij logisch dat wij onderzoek gaan doen.' De inspectiedienst spreekt van geïntensiveerd toezicht.

Lees ook: Pont vaart hard tegen kade bij CS aan: dertien gewonden

Het is ook de inspectiedienst opgevallen dat er het laatste jaar meerdere incidenten met de ponten van het GVB zijn geweest. Meerdere malen ramde een veer de kade. Reden voor de ILT om GVB-breed te onderzoeken waar het misgaat. 'We gaan alle processen en procedures na, maar ook hoe er bijvoorbeeld met het personeel wordt omgegaan.'

Lees ook: Toeristen over pontongeluk CS: 'Iedereen viel op de grond en kinderen begonnen te huilen'

'Onveilig'
De Maatschappij Voor Beter OV riep gisteravond al op tot een onderzoek. De reizigersorganisatie noemt de veerdiensten van het GVB onveilig. Bij het ongeval van gisteren raakten dertien mensen gewond. Een opvarende liep een gebroken pols op en een zwangere vrouw moest ter controle naar het ziekenhuis. De elf anderen konden ter plaatse worden behandeld.

Naast de inspectiedienst voert ook de politie een onderzoek uit naar het incident. Het GVB vermoedt dat het ongeval van gisteren werd veroorzaakt door een defecte schroef.

Lees ook: Schippers GVB op cursus na aantal botsingen met nieuwe veer