Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoek: één op zeven reizigers heeft te maken met agressie in OV

14 mei 2018, 09.12 uur · Aangepast 14 mei 2018, 11.57 uur

Eén op de zeven reizigers in het openbaar vervoer heeft vorig jaar te maken gehad met agressie. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van het kenniscentrum CROW. Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste incidenten zich voordoen in de metro of tram.

Voor het onderzoek werden 87.000 reizigers ondervraagd. Van die ondervraagde reizigers zegt 15,5 procent vorig jaar te maken hebben gehad met een serieus incident in het stads- en streekvervoer. In 2016 was dit nog 13,5 procent. Onder serieuze incidenten vallen bedreiging, mishandeling, beroving, intimidatie of 'lastigvallen', schrijft De Telegraaf naar aanleiding van het onderzoek.

Lees ook: Geweld in openbaar vervoer harder aangepakt

De cijfers over Amsterdam zijn opgesplitst in verschillende vervoersmiddelen. In de bus geeft 12 procent van de reizigers aan wel eens te zijn lastiggevallen. 2 procent is wel eens bedreigd en 1 procent bestolen. In de tram is 13 procent wel eens lastiggevallen en in de metro zegt zelfs 17 procent te zijn lastig gevallen. 

Lees ook: Vakbonden zijn agressie in ov meer dan zat

Gerard van Kesteren, projectleider bij CROW kan de oorzaak van het toegenomen aantal geweldsincidenten niet aanwijzen. 'De reizigerswaardering over het ov is in algemene zin hoger, maar dat lijkt moeilijk te rijmen met een toename van kwalijke voorvallen in trein, bus, tram en metro', zegt Van Kesteren in de krant. 

Lees ook: GVB-controleur over spuugincident: 'Vies, smerig en vernederend'

De vakbond voor machinisten, VVMC, pleit voor twee mensen op risicotreinen. 'Niet alleen in weekenden en avonduren, maar in principe altijd. Alleen door persoonlijk ingrijpen kun je raddraaiers in toom houden', zegt bestuurder van de vakbond Wim Eilert.