Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bij storing Noord/Zuidlijn komt pendelbus na halfuur: 'Het is lang wachten'

21 mei 2018, 20.31 uur · Aangepast 21 mei 2018, 22.30 uur

Het GVB heeft vandaag getest hoe er moet worden gehandeld tijdens een storing van de Noord/Zuidlijn. Aan de oefening deden honderden testreizigers mee.

Bij een storing worden er pendelbussen ingezet. Het duurt iets minder dan een halfuur voordat de pendelbussen in Noord aangekomen zijn en de rit naar het Centraal Station neemt een kwartier in beslag. Dat scenario werd vandaag getest. 

Lees ook: Eindelijk: eerste reizigers testen Noord/Zuidlijn

'Het was vooral lang wachten en dan in de bus terug', vertelt een testreiziger. 'Ik had iets dat meer spectaculair was verwacht eigenlijk.' Een ander: 'Het is eigenlijk wel erg ja. Ik denk, ik kom de metro testen en ik zit in de bus.'

De pendelbussen zijn noodzakelijk, want er rijden vanwege de Noord/Zuidlijn straks geen normale bussen tussen Noord en het centrum. 'Dat levert minder bussen in de stad op en minder door de IJtunnel en dat wilde de gemeente graag zo', vertelt Mark Loomeijer, directeur Operatie & techniek van het GVB.

Lees ook: Geen verdere vertraging; Noord/Zuidlijn gaat 22 juli rijden

De eerste maanden worden er regelmatig problemen verwacht met de Noord/Zuidlijn. Er wordt zelfs rekening gehouden met vier storingen van elk langer dan halfuur per week. 

Het GVB organiseert de komende weken nog acht testritten met reizigers. Belangstellenden kunnen zich aanmelden op de website van het vervoersbedrijf.