Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Nieuwe sollicitaties voor vacature burgemeester: 'Hoor graag van u, grote groet!'

21 mei 2018, 22.27 uur · Aangepast 27 juni 2018, 11.47 uur

Er lijken opnieuw meerdere kandidaten zonder bestuurlijke ervaring een gooi te willen doen naar het burgemeesterschap van Amsterdam.

AT5 ontving de afgelopen dagen drie verschillende sollicitatiebrieven van kandidaten. Afgelopen vrijdag werd bekend dat de vacature opnieuw opengesteld zou worden. Er zouden zich eerder namelijk te weinig geschikte kandidaten hebben gemeld.

Een paar uur na dat nieuws stuurde een kunstenaar uit Hoofddorp een ansichtkaart met een sollicitatie naar het stadhuis, zo liet hij aan AT5 weten. 'Graag wil ik solliciteren op het burgemeesterschap van Amsterdam. Hoor graag van u. Grote groet!', staat er op de kaart.

Lees ook: Geert Dales: 'Je moet je afvragen of je op die manier burgemeester wil worden'

Mail
Kandidaten moeten eigenlijk per mail bij Commissaris van de Koning Johan Remkes solliciteren. Dat werd door iemand anders wel gedaan. 'Zijne Majesteit de Koning, Vanwege mijn zoveelste werkloosheid wil ik mij hierbij beschikbaar stellen voor de functie van burgemeester van Amsterdam', begint de schrijver de brief.

Verderop geeft hij toe geen bestuurlijke ervaring te hebben. 'Maar dat is bewust, want ik heb altijd principieel managementfuncties afgewezen, daar ik vind dat management en bestuurskunde rusten op een gedateerd mensbeeld.'

Lees ook: 'Mensen die knopen hadden geteld gaan niet alsnog solliciteren'

'Waarom ik niet?'
Ook Amsterdammer Paul Willemse heeft een mail naar de provincie gestuurd. 'Iedereen mag solliciteren, dus waarom ik niet?', zegt hij. Willemse is lid van de PvdA en stond eerder op de kieslijst voor de verkiezingen voor de bestuurscommissies, maar hij kreeg te weinig stemmen. Hij wil zich als burgemeester inzetten voor onder meer armoedebestrijding.

Hij geeft aan het gedachtegoed van Eberhard van der Laan te willen voortzetten. 'Ik heb veel met Eberhard gesproken en wil verdergaan met het verbinden.' Ook Willemse beseft dat de kans dat hij daadwerkelijk burgemeester wordt klein is. 'Maar ik ben benieuwd wat de reactie van Remkes is.'

Lees ook: 'Kandidaten burgemeesterschap afgeschrikt door eerdere lekken en namen in media'

Vanaf woensdag
Of de drie sollicitaties daadwerkelijk een reactie krijgen is niet zeker, want er kan eigenlijk pas vanaf woensdag 23 mei worden gesolliciteerd. Dat kan door middel van een mail naar [email protected].

Eerder waren er 29 sollicitaties binnengekomen. Vier kandidaten hadden bestuurlijke ervaring.