Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe studentenacties: 'UvA wil bezuinigingen zo snel mogelijk doorvoeren'

22 mei 2018, 23.03 uur

De UvA staat binnenkort misschien wel weer helemaal op stelten als bij de Maagdenhuisbezetting drie jaar geleden. Humanities Rally, de protestgroep van toen vindt namelijk dat er in de praktijk weinig is veranderd in het beleid van de Universiteit. Tijd voor nieuwe acties dus.

tudenten op de UvA hadden genoeg van de bezuinigingen en het gebrek aan democratie. Humanities Rally was één van de drijvende krachten achter het protest. Vervolgens werd er door de UvA verandering beloofd en het leek de goede kant op de gaan. Maar nu, drie jaar later, kondigt Humanities Rally nieuwe acties aan. Want de beloftes zijn volgens de groep niet waargemaakt.

'Absoluut niet, dat is heel erg jammer. Alle plannen van toen hebben ze stap voor stap doorgevoerd eigenlijk, in plaats van in één keer', zegt Sebald van der Waal van Humanities Rally. Maar bij de UvA zijn ze het daar niet mee eens. 'Ik denk dat dat niet waar is. Wat wij doen binnen de faculteiten - en dat doen vanzelfsprekend de decanen - is kijken hoe je zo goed mogelijk de kwaliteit van het onderwijs kan dienen', zegt Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA.

Lees ook: Protestbeweging UvA-studenten 'uit de as herrezen'

Vooral de kleinere studies zijn de dupe van de bezuinigingen, zoals de talen Arabisch en Hebreeuws. 'Wat je ziet is dat de bezuinigingen landelijk de extra middelen die er nu bijkomen, gaan voor het grootste deel naar technische wetenschappen en science. Dus ja, de talen komen er heel bekaaid vanaf. En dat is absoluut een probleem. Wij laten onze stem daarover horen, wij doen wat we kunnen', zegt Ten Dam. Ze noemt het terecht dat er tegen de bezuinigingen wordt geprotesteerd. 

Lees ook: Teleurgestelde studentenpartij UvA heft zichzelf op: 'Poorten Maagdenhuis snel weer opengebeukt'

'Het is een landelijk probleem en dat moet landelijk erkent worden. Maar de UvA moet niet doen alsof ze geen kritiek krijgen, want juist de UvA probeert het braafste kindje van de klas te spelen door alle bezuinigingen zo snel mogelijk door te voeren in plaats van ook kritisch te zijn', zegt Van der Waal. 

Lees ook: Bestuursvoorzitter UvA ziet mogelijke bezetting Maagdenhuis als 'oproep tot geweld'

Ondanks kondigde organisatie WO in Actie al aan om een meerdaags protest te starten tegen werkdruk in actie. Humanities Rally laat weten dat ze sympathie hebben voor WO in Actie, maar dat hun protesten er los van staan.