Start van hoofdcontent

112

nl

Vluchtende BMW-bestuurder verkiest ijskoud IJ boven politiecel

23 mei 2018, 08.40 uur · Aangepast 23 mei 2018, 10.08 uur

Een wilde achtervolging in het centrum vannacht eindigde met een frisse duik in het 't IJ. En zelfs in het ijskoude water gaf de man niet op.

De bestuurder van een snelle BMW X6 negeerde op het Damrak een stopteken toen agenten een routinecontrole wilden uitvoeren. Via de Prins Hendrikkade en Kattenburgerkade racede de BMW richting de Piet Heinkade.

Eenmaal in de tunnel achter het Centraal Station keerde de BMW om tegen het verkeer in om de tunnel weer uit de komen. 'We hoorden piepende banden en toen kwam hij tussen de schildjes door in tegengestelde richting uit de tunnel rijden', vertelt verkeersregelaar Rick.

'Hij bleef het IJ op zwemmen'
Na een botsing met een afzetting ging de man te voet verder, vertelt Rick. 'Hij liep daar over het fietspad het voetpad op maar had niet door dat daar het IJ ligt. Ze hebben hem reddingslijnen toegegooid maar die weigerde hij. Hij zwom alleen maar achteruit het water op. Niet heel slim, want zo warm is het IJ nog niet, volgens mij.'

De man bleef zich verzetten, ook toen agenten hem na een half uur durende worsteling een boot op hadden gesleurd. De man is voor een check overgebracht naar het ziekenhuis. Waarom hij op de vlucht sloeg is nog niet duidelijk.