Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgemeester zinspeelt op heropening Suzy Wong

23 mei 2018, 16.31 uur · Aangepast 23 mei 2018, 16.50 uur

Er gloort hoop voor loungebar Suzy Wong in de Korte Leidsedwarsstraat. De bar werd tot twee keer toe gesloten na de vondst van een explosief voor de deur, burgemeester Jozias van Aartsen zinspeelde in de gemeenteraad vandaag op een heropening.

Het was de afgelopen tijd stil rond de kwestie, eigenaresse Rozemarijn Cucovic-De Heer haalde het vandaag maar weer eens aan: 'We zijn bij elkaar opgeteld drie maanden dicht. We raken alles kwijt: onze zaak, ons huis en onze gezondheid. De zaak staat inmiddels te koop.' Van Aartsen benadrukte dat er achter de schermen juist druk wordt gezocht naar een oplossing. 

Lees ook: Eigenaar Suzy Wong vreest voortbestaan: 'Wij gaan kapot, twee gezinnen op straat'

Beelden in Opsporing Verzocht
'Dit geval komt mede op mijn verzoek elke week ter sprake in het driehoeksoverleg. Ik heb begrepen dat het vrijgeven van camerabeelden via AT5 nog niets heeft opgeleverd. Er wordt nu geprobeerd deze beelden volgende week in de uitzending van Opsporing Verzocht te krijgen.' Van Aartsen liet verder nog weten er mogelijk matrixborden worden geplaatst op het Leidseplein met een getuigenoproep. 

'Als daar dan uiteindelijk niets uitkomt, gaat de Suzy Wong wat mij betreft weer open', besloot de burgemeester die zegt zijn sluitingsbeleid voor horeca niet te veranderen. 'Ik heb elke keer gezegd dat ik het een buitengewoon beroerde zaak vindt voor Suzy Wong. Maar de burgemeester van Amsterdam heeft de brede verantwoordelijkheid. Er zijn aspecten aan het beleid gewijzigd voor sneller onderzoek maar verder ga ik niets veranderen.'

Lees ook: Schoonmaker vindt handgranaat: Suzy Wong Lounge opnieuw gesloten

Volgens Cucovic-De Heer heerst er sinds de tweede sluiting van haar zaak een angstcultuur onder ondernemers aan de grote pleinen. 'Er zijn sindsdien geen horeca-ontzeggingen meer opgelegd, mensen zijn bang voor represailles.' Ze wil een actie starten om deze angst in kaart te brengen, ondernemers doen vooralsnog niet of nauwelijks aangifte van dergelijke dreigementen.