Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opvallende coalitieplannen: zesurige werkdag ambtenaren en fietsbrug naar Sluisbuurt

24 mei 2018, 13.56 uur · Aangepast 24 mei 2018, 14.14 uur

Het decriminaliseren van bepaalde (soft)drugs en een zesurige werkdag voor het gemeentepersoneel. Dit zijn enkele opvallende punten uit het coalitie-akkoord.

Belangrijk voor de aanstaande bewoners van de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland: de fietsbrug richting de rest van de stad gaat er komen. Bewoners van het nabijgelegen Sporenburg organiseerden eerder een protest tegen de brug. Zij vrezen de vele fietsers die straks door hun rustige buurt razen. De brug komt er niet meteen en ook de exacte verbinding is nog niet vastgesteld. Maar zodra er voldoende huizen in de Sluisbuurt zijn opgeleverd, wordt er wel begonnen met de aanleg.

Drugs decriminaliseren
Het klinkt misschien als een vrij omstreden plan, maar de coalitiepartijen willen met de ontwikkeling van een Amsterdams Programma Drugs gaan kijken welke typen (soft)drugs gedecriminaliseerd kunnen worden gemaakt. 'Daar gaan we ons vervolgens sterk voor maken bij het Rijk', staat in het akkoord. 

Lees ook: 'In Zuid-Amerika wordt ook veel bloed vergoten vanwege harddrugs'

Een ander punt waar GroenLinks, SP, PvdA en D66 zich hard voor willen maken is diversiteit in de stad. Het geschiedonderwijs moet zich bijvoorbeeld meer richten op het koloniale verleden en de totstandkoming van het Slavernijmuseum krijgt van de partijen extra aandacht.

Lees ook: GroenLinks wil slavernijmuseum: 'Erkenning is er nog niet'

Broedplaats voor experimentele festivals
In het akkoord is bovendien ruimte voor experimenten. Zo wordt er een broedplaats gecreëerd waar experimentele festivals mogen plaatsvinden.

Maar de meest opvallende proef is misschien nog wel de veranderende werkweek voor gemeentepersoneel. De coalitiepartijen willen kijken of de werknemers naar Zweeds model een zesurige werkdag kunnen krijgen. In Zweden werd er geëxperimenteerd met de kortere werktijden, maar die proef bleek te duur.

Meer woningen
In het het coalitieakoord Een nieuwe lente en een nieuw geluid staat onder meer hoe het nieuwe stadsbestuur werk wil maken van het autoluw maken van de stad. Ook wil de coalitie dat er jaarlijks 7500 woningen in de stad worden bijgebouwd. Om veel van die plannen te bekostigen gaat de onroerendezaakbelasting omhoog, dat geldt ook voor de toeristenbelasting.

Meer lezen over het nieuwe coalitieakkoord? Kijk dan hier, of check de onderstaande animatie.