Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drijvende krachten achter 4 en 5 Comité nemen afscheid met Andreaspenning

24 mei 2018, 23.00 uur · Aangepast 24 mei 2018, 23.11 uur

Drie Amsterdammers ontvangen vandaag de Andreaspenning omdat ze na jarenlange inzet afscheid nemen van het 4 en 5 mei Comité.

Boris Klatser, Menno Schreuder en Pieter Huijgen sloegen begin jaren tachtig de handen in ineen om de Tweede Wereldoorlog te herdenken in Amsterdam. Daarmee stonden ze aan de wieg van het Bevrijdingsfeest, de Stadsspelen en de Uitmarkt. Maar ook bij andere gelegenheden zoals de herdenkingen van de Nationale Holocaust, de Februaristaking en de Stille Tocht op 4 mei waren ze trouw aanwezig.

Toch is dat niet alles. Drie keer per jaar begeleidde het drietal een grote groep mensen bij andere belangrijke herdenkingen van onze geschiedenis. Niet alleen de begeleiding, maar ook de voorbereiding viel op hun schouders.

Nu ze afscheid nemen van het 4 en 5 mei Comité bedankt de stad hen met de Andreaspenning. Deze penning schenkt de stad aan mensen die prestaties leveren op cultureel, sociaal en maatschappelijk vlak. Maar ook aan personen die langer dan tien jaar vrijwilliger zijn geweest.