Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Positieve 'recensie' roman Mano Bouzamour bestaat helemaal niet

25 mei 2018, 10.17 uur · Foto: Flickr / Coen Peppelenbos

Het nieuwe boek van de Amsterdamse schrijver Mano Bouzamour is 'verpletterend' volgens de Volkskrant. Dat is te lezen op reclameposters door heel Nederland. Maar de krant heeft het boek helemaal niet gerecenseerd.

Het is in principe doodnormaal dat uitgevers hun romans aanprijzen met lovende citaten van kranten en BN'ers. Maar uitgeverij Prometheus deed het net even anders. Het boek Bestsellerboy, de tweede roman van Mano Bouzamour, pronkt met een quote van de Volkskrant die het werk 'verpletterend' zou noemen. De krant heeft echter nooit een dergelijke recensie gepubliceerd.

De krant vond het zelf nogal opvallend en deed navraag bij Prometheus. Daar bleek dat het citaat afkomstig is uit een mail van een de Volkskrant-journalist aan Mano Bouzamour. Voordat zij de schrijver zou interviewen, vroeg hij haar wat ze van het boek vond. 'Verpletterend', antwoordde ze. Hoewel het niet per se als een compliment bedoeld was, stuurde Bouzamour de privémail door naar zijn uitgever. Die zette het weer groot op de posters.

Excuses
Prometheus heeft inmiddels excuses aangeboden aan de Volkskrant. Het zou allemaal een misverstand zijn. De uitgeverij ging er naar eigen zeggen van uit dat de term 'verpletterend' ook in het interview met Bouzamour zou staan. Toen dat niet het geval bleek, waren de posters al gedrukt. 'De posters worden zo snel mogelijk verwijderd en vervangen door posters met een andere quote', zegt iemand namens Prometheus tegen de Volkskrant.

Er zijn wel andere kranten die het boek gerecenseerd hebben. Helaas zijn de recensies in Trouw en NRC Handelsblad niet zo positief en daarom waarschijnlijk niet geschikt voor een dergelijk citaat. NRC geeft slechts twee van de vijf sterren.

Het boek Bestsellerboy is overigens ook een bestseller. Het debuteerde op plek 27 in de top 60 van best verkochte boeken. Daarmee doet hij het beter dan Bouzamours eerste boek, De belofte van Pisa.

Maar gelukkig kunnen we ook bijkomen met wat uitgesponnen seks en verkapte poëzie. #clitje #pitje pic.twitter.com/se1sUqtxFS

— Thomas Heerma v Voss (@ThomasHvV) May 9, 2018