Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kabinet haalt uit naar coalitieplannen opvang We Are Here

25 mei 2018, 18.30 uur · Aangepast 13 juni 2018, 21.33 uur

VVD-staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid is niet bepaald enthousiast over de opvangplannen van de Amsterdamse coalitie om We Are Here, de groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Harbers waarschuwt dat de plannen mogelijk ingaan tegen bestaande wet- en regelgeving.

De staatssecretaris zet ook vraagtekens bij het plan om de ongedocumenteerden aan het werk te zetten. Bovendien vindt hij het woord 'ongedocumenteerden' een 'beetje lieflijk'. Het suggereert volgens Harbers dat de leefomstandigheden van de groep 'een beetje buiten hun schuld' ligt.

Lees ook: Coalitie-akkoord: Amsterdam wordt autoluw en 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers

'Maar als mensen willen terugkeren kunnen we morgen aan de slag om die mensen van reispapieren te voorzien. En dan is er ook opvang in afwachting van hun terugkeer', aldus de VVD-er.

Ook wijst de bewindspersoon op een aanzuigende werking die opvang in Amsterdam zou kunnen hebben. 'Als je een open opvang creëert waar je zonder voorwaarden vooraf je illegale verblijf kunt verlengen, dan kunnen u en ik wel bedenken wat voor een uitwerking dat zal hebben', zegt hij.

Lees ook: Waarom wordt de We Are Here-groep niet uitgezet?

Rutger Groot Wassink (GroenLinks) laat in een reactie weten dat hij 'uitkijkt naar de gesprekken met de betreffende bewindspersonen en rekent op een constructieve samenwerking'.