Start van hoofdcontent

Stad

nl

Slotenaren zien wel wat in toerisme: 'Veel meer geschiedenis dan Amsterdam!'

25 mei 2018, 20.07 uur · Aangepast 28 mei 2018, 16.18 uur

Het was ooit een dorpje maar inmiddels is Sloten opgeslokt door grote broer Amsterdam. Maar de bewoners vinden dat het dorp ook wel wat te bieden heeft aan toeristen en zouden Amsterdam best een handje willen helpen met het druktevraagstuk.

Van de achttien miljoen toeristen die jaarlijks een bezoekje brengt aan Amsterdam, kiest het gros natuurlijk voor de binnenstad. En dat is zonde vindt ondernemer Alexander van Ede. 'Het is driehonderd jaar ouder dan Amsterdam, het heeft veel meer geschiedenis. Het is gewoon een fantastisch dorp', meent hij.

Grachten of coffeeshops zijn er niet maar het oud-Hollandse dorpje van twee straten groot heeft volgens Van Ede genoeg te bieden. Hij verwijst onder andere naar de oude molen en het oude politiebureautje op het dorpsplein. 'Het is het kleinste politiebureau van Nederland, er zit nog een echte cel in. Daar hebben mensen vroeger nog in vast gezeten', aldus van Ede.

Lees ook: Nieuw stadsbestuur neemt radicale maatregelen tegen toerisme

Serieuze plannen
Twintig ondernemers uit het dorp kwamen onlangs samen om de koppen bij elkaar te steken. Daar zijn wat suggesties uitgekomen, zegt Van Ede. Markten op het plein tegenover de molen bijvoorbeeld. 'Weekmarkten of iets groots, iets Rollende Keukens-achtigs.' 

Eén van de bewoners ziet dat wel zitten. 'Een beetje reuring is wel goed voor het dorp. Het is hier de laatste jaren een beetje in slaap gevallen'. Het stadsdeel neemt de plannen ook serieus.

Om het initiatief in goede banen te leiden is een procesbegeleidster aangesteld. Dit omdat het plan om toerisme op te wekken ook angst voor overlast heeft gezaaid onder enkele bewoners. 

Rectificatie
Dit is een tweede versie van een eerder artikel. Daarin werd onterecht gesteld dat inwoners van Sloten en Alexander van Ede in het bijzonder massatoerisme wensen in het dorp. Dit is niet het geval en dat had niet mogen gebeuren.