Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Vrienden eren 'levend kunstwerk' Fabiola met expositie vijf jaar na overlijden

26 mei 2018, 21.43 uur

Vijf jaar geleden overleed een van de boegbeelden van de homobeweging in de stad. Fabiola die bekend stond om zijn uitbundige kledingstijl wordt daarom door vrienden geëerd in een speciale expositie.

Fabiola werd als Peter van Linden geboren in België, maar werd bekend als Amsterdammer. Eind jaren '70 stond het icoon eens drie maanden op een sokkel in het Stedelijk Museum, als levend kunstwerk. In 2013 overleed Fabiola aan de gevolgen van kanker. Vrienden Theo Hermans en Metje Blaak openden vandaag de tentoonstelling met schilderijen over het leven van Fabiola.

'Kreet van Atlanta'
'Hij heeft bij mij ook openingen gedaan', vertelt Hermans, de maker van de schilderijen. 'Dan stond hij op een tafel ofzo en dan had hij altijd papieren waar een tekst op stond. Dan had hij zo stukje en dan gooide hij dat weg en dan zong hij het uit.' 'Het was de kreet van Atlanta', vult Blaak aan.

Op een van de schilderijen staat Fabiola afgebeeld samen met Majoor Bosshardt. 'Daar was hij dus heel erg bevriend mee', vertelt Blaak die ook een documentaire over Fabiola maakte. De tentoonstelling is alleen vandaag te zien in het atelier van Hermans op de Krom Boomssloot.