Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kunnen alle bouwplannen van het nieuwe college wel worden uitgevoerd?

27 mei 2018, 21.31 uur

Wil het nieuwe stadsbestuur teveel met de woningbouwplannen? Het moet duurzaam, betaalbaar en de bestaande sociale woningvoorraad mag ook niet aangetast worden. De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en vastgoedontwikkelaar Amvest twijfelen aan de haalbaarheid.

7500 woningen wil de nieuwe linkse coalitie jaarlijks erbij in de stad, waarvan 2500 sociale woningbouw. Bovendien moeten die huizen duurzamer worden en mogen de woningbouwverenigingen geen sociale huurwoningen verkopen. De corporaties zeggen dat dat laatste ze een half miljard aan inkomsten scheelt. 'Het is zeker de helft van het geld dat we aan onderhoud en nieuwbouw kunnen uitgeven. Waar dat vandaan moet komen? Dat is niet goed in te vullen', zegt Federatie-directeur Egbert de Vries. 

Lees ook: Minder auto's, meer middenhuur: dit zijn de plannen van het stadsbestuur

Een van de mogelijkheden is dat het stadsbestuur samen met de corporaties gaat proberen een landelijke belasting op sociale huur omlaag te krijgen. De Vries: 'Dat geld heeft het Rijk ook nodig. Daar houden ze ook rekening mee. Dus zo makkelijk is dat niet.'

Vastgoedontwikkelaars 
Van de overige woningen, vaak door private vastgoedontwikkelaars gebouwd, moet een groot deel in het middensegment blijven, met een maximale huur van 971 euro. Woonwethouder Laurens Ivens zegt daarover dat de private ontwikkelaars dan maar wat minder moeten willen verdienen. 'Ik zou zeggen: loop eens een paar maandjes met ons mee, ook dwars door een crisis heen, en kijk eens hoe je een bedrijf moet runnen. Volgens mij is dit gewoon een hele rare opmerking. De marges in Nederland voor het ontwikkelen en ook voor het beleggen zijn echt niet groot', zegt Wienke Bodewes, directeur Amvest vastgoedontwikkeling.

Lees ook: Oppositie vernietigend over coalitieakkoord: 'Het is extreemlinks bakfiets-socialisme'

Goedkopere huurcategorieën bijbouwen ziet Amvest ten koste van de kwaliteit gaan. 'Projecten zoals je hier om je heen ziet bij de Zeeburgerkade kunnen dan niet meer omdat het te weinig opbrengt', denkt Bodewes. Of de ambitieuze coalitieplannen waarheid zullen worden, is dus nog maar de vraag.