Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bijna honderdduizend extra dagelijkse reizigers op Centraal Station verwacht

31 mei 2018, 09.14 uur · Aangepast 31 mei 2018, 12.15 uur · Foto: Jos van Zetten

Naar verwachting zullen er in 2030 elke dag zo'n 275.000 treinreizigers op het Centraal Station lopen. Nu zijn het er 185.000 per dag.

Dat blijkt uit het jaarverslag van ProRail, dat vanmiddag gepresenteerd wordt. Om de groei van het aantal reizigers aan te kunnen gaan er onder andere meer treinen rijden. Dat zijn er nu 37 per uur en worden er over twaalf jaar 57. Ook worden, zoals eerder al bekend werd, de perrons groter en de middelste sporen verwijderd.

Lees ook: 'Werk aan Centraal Station is nooit af'

Station Zuid
Op Station Zuid wordt het naar verwachting ook veel drukker. Nu zijn er dagelijks 80.000 reizigers, maar over tien jaar moeten het er 250.000 zijn. Een van de redenen voor de groei is dat Station Zuid het eindpunt is van de Noord/Zuidlijn. 

Station Zuid wordt daarom drie keer zo groot. 'Qua voorzieningsniveau wordt het station vergelijkbaar met de stations Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal', stelt ProRail. 

Lees ook: Station Zuid breidt verder uit: 'Behoort straks tot top vijf stations'

Op Schiphol moeten volgens Prorail ook maatregelen worden genomen vanwege het groeiend aantal treinreizigers. Het probleem is alleen dat onder meer Schiphol Plaza, dat boven het station ligt, te weinig ruimte heeft voor extra reizigers. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de 'veranderende mobiliteitsvraag'.