Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter: Eén inspectie te weinig voor opleggen torenhoge Airbnb-boete

1 juni 2018, 22.28 uur · Aangepast 3 juni 2018, 01.18 uur

De eigenaar van een woning in het Centrum kreeg een wel heel onaangenaam Sinterklaascadeau in 2016. Hij kreeg op 5 december van dat jaar een Airbnb-boete opgelegd van 13.500 euro omdat hij de woning permanent zou verhuren via Airbnb. Maar deze hoeft hij niet te betalen, heeft de bestuursrechter nu bepaald.

Persoonlijke bezittingen
Na klachten van buren vanwege overlast van toeristen die in de woning zouden zitten kwamen inspecteurs een kijkje nemen. Er werden toen drie toeristen aangetroffen in het huis die de woning hadden gehuurd via Airbnb. In het huis worden door de inspecteurs geen persoonlijke bezittingen gevonden van de eigenaar van het huis. Dit is een van de punten waar inspecteurs op letten omdat daar uit is af te leiden of het huis daadwerkelijk door de eigenaar wordt bewoond. Het gaat dan om kleding, foto's, administratie of toiletartikelen. 

Lees ook: Gemeente in gelijk gesteld na uitdelen Airbnb-boete van 13.500 euro

Topsporter vaak in buitenland
Op het adres stond destijds de zoon van de eigenaar ingeschreven. Hij was vaak in het buitenland vanwege topsport - wat voor sport hij beoefent is niet bekend. Als de topsporter van huis is, verhuurt hij de woning soms aan toeristen. De inspecteurs troffen geen persoonlijke spullen aan omdat deze lagen opgeslagen in een afgesloten kamer. Daar stond een grote Ikeakast met daarin onder meer zijn trofeeën.

Lees ook: In 2017 4,2 miljoen euro opgehaald met boetes vakantieverhuur

Geen permanente bewoner
De inspecteurs hebben geen onderzoek gedaan naar die afgesloten kamer en dus is het onderzoek naar het huis door de gemeente niet zorgvuldig gedaan, vindt de rechter. De gemeente concludeerde na één inspectie ook dat er niemand permanent in de woning woonde, ook dat is onterecht vindt de bestuursrechter. 

Lees ook: Hoge Airbnb-boetes mogelijk van de baan door fout gemeente

Die besloot uiteindelijk dat het bedrag van 13.500 niet betaald hoeft te worden.