Start van hoofdcontent

Stad

nl

Omwonenden Roeterseiland boos over bouwplannen UvA

18 juni 2018, 10.16 uur · Aangepast 18 juni 2018, 19.13 uur

Omwonenden van het Roeterseiland verzetten zich tegen de komst van een nieuw UvA-gebouw. Volgens bewonerscommissie Sarphatipark drukt de universiteit de bouwplannen ondanks inspraakrondes gewoon door.

Het UvA-gebouw moet verrijzen op een 1200 vierkante meter groot plantsoen, tussen het Sarphatiblok en het CREA-gebouw. Het gaat volgens de bewoners om een 'grote zwarte doos van 30 bij 40 meter', met een geplande hoogte van 18 meter.

Lees ook: UvA bouwt nieuwe collegezaal op de Roeterseilandcampus

'Het nieuwe gebouw zal (groene) ruimte, licht en uitzicht wegnemen en gaat de zoveelste lukrake toevoeging vormen aan het massale architectonische allegaartje dat het Roeterseiland is', schrijft de bewonerscommissie in een persbericht. Volgens de omwonenden werd het stukje plantsoen waar het gebouw op moet komen juist acht maanden geleden aangelegd in samenspraak met de bewoners.

'De omwonenden kunnen zich dan ook niet aan de indruk onttrekken dat de "inspraak" en de aanleg zoethoudertjes waren en dat de plannen voor bebouwing er al lagen. Vervolgens voorgestelde alternatieve bouwlocaties zijn door de UvA van tafel geveegd.'

Gebrek aan ruimte
De UvA zegt niet anders te kunnen. Ze gaven eerder, door gebrek aan collegeruimte, al les in bijvoorbeeld een grote tent. 'Dat is geen plek die ingericht is voor onderwijs. Wij willen het graag hier, in zalen die daarvoor zijn ingericht.' Alle alternatieve locaties zijn volgens de UvA niet geschikt. 

Henriëtte Hoogervorst