Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voortvluchtige verdachte heli-zaak blijkt belangrijke tussenpersoon

20 juni 2018, 13.58 uur · Foto: Track 88

De voortvluchtige Abdelghafour L. (39) uit Bergen op Zoom fungeerde als tussenpersoon tussen crimineel Benaouf A. en de verdachten die in oktober 2017 een helikopter wilden kapen om hem te bevrijden uit de gevangenis van Roermond.

Dat maakte officier van justitie Caroline Cnossen vanochtend bekend op een pro-formazitting in de zaak tegen de medeverdachten. Dat meldt Het Parool. Abdelghafour L. kwam op aanwijzen van de Colombiaanse piloot Alvaro G.B., die de helikopter zou besturen, in beeld.

Lees ook: Helikopterpiloot vluchtpoging Benaouf A. bekent: 'Ze beloofden 100.000 euro'

L. is de neef van de 30-jarige Fransman die op 11 oktober op de vlucht werd doodgeschoten door een arrestatieteam. Hij zou zijn neef naar Roermond hebben gebracht, waar hij moest wachten op de helikopter nadat A. zou zijn bevrijd.

Lees ook: Reconstructie: Amsterdamse recherche wist alles van spectaculair ontsnappingsplan

De Amsterdamse recherche was compleet op de hoogte van het bevrijdingsplan. Een kleine politiemacht stond toen al klaar bij het Budels vliegveld. Vanaf het moment dat de verdachten arriveerden, werd het vliegveld als het ware overgenomen.  Een rechercheur nam de plek bij de receptie over, een stand-in begeleidde een verdachte naar de helikopter.