Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgemeester: Amsterdam krijgt veel te weinig nieuwe agenten toebedeeld

21 juni 2018, 00.19 uur · Aangepast 21 juni 2018, 00.47 uur

Burgemeester Jozias van Aartsen vindt dat de stad te weinig extra agenten krijgt. Dat heeft hij vanavond tegen de gemeenteraad gezegd.

Landelijk krijgt de politie er de komende jaren ruim 1100 extra agenten bij. Een groot deel daarvan gaat naar de Landelijke Eenheid, maar ook gaan er veel extra agenten naar de aanpak van internetcriminaliteit. Amsterdam krijgt 60 extra agenten erbij, waar Rotterdam er bijvoorbeeld 126 extra krijgt. En dat is Van Aartsen een doorn in het oog. De politie vroeg om 500 extra politiemensen.

Lees ook: Van Aartsen bezorgd over tekort aan agenten: 'Het is woekeren met de tijd'

Verouderd systeem
Volgens de waarnemend burgemeester ligt dit aan een verouderd systeem waarop de verdeling van het budget voor extra agenten is gebaseerd. Dat systeem gaat uit van het aantal inwoners van een stad. Het aantal bezoekers - juist een stad als Amsterdam zucht nu onder het aantal bezoekers - wordt niet meegeteld in dit systeem. Ook het aantal aspiranten speelt een rol. Heeft een gebied veel aspiranten, dan krijgt het meer budget. Het hele verdelingssysteem is hoog nodig aan een herijking toe, vindt Van Aartsen. 

Lees ook: Noodkreet hoofdcommissaris: 500 extra politieagenten nodig in Amsterdam

'Tot het laatste uur dat ik hier zit'
Hierover is hij nog steeds in gesprek met minister Grapperhaus in Den Haag. Tijdens de kabinetsformatie vorig jaar is er al gevraagd om een uitzondering voor Amsterdam te maken. 'Hier is tijdens de kabinetsformatie niet veel mee gedaan', zegt Van Aartsen in de raad. Maar de burgemeester blijft in Den Haag aandringen op een vernieuwing van het verdelingssysteem en sowieso op meer agenten voor de stad. 'Ik hoop dat ik iets kan bereiken en ik ben er nogal mee bezig. En ga daar tot het laatste uur dat ik hier zit mee door', zo beloofde Van Aartsen.

Lees ook: 60 in plaats van 500: 'Amsterdam zeer teleurgesteld over aantal extra agenten'

Honderden miljoenen zwart geld
De waarnemend burgemeester deed deze uitspraken naar aanleiding van uitspraken van ombudsman Arre Zuurmond. Hij vertelde eerder in Het Parool dat er honderden miljoenen illegaal verdiend geld rondgepompt worden in de stad. Deze miljoenen werken ondermijnend. Zuurmond kwam zijn uitspraken vanavond toelichten in de raad. Volgens Zuurmond gaan er 'vele honderden miljoenen illegaal in de stad om, misschien wel een miljard.'

Lees ook: Politie 'twenty-four-seven' bezig met drukte in de stad