Start van hoofdcontent

Stad

nl

CNV wil toch vanaf woensdag streekvervoer voor 72 uur platleggen

25 juni 2018, 17.25 uur

De werknemersorganisatie CNV wil het landelijke streekvervoer vanaf woensdag platleggen. Volgens de vakbond is de bemiddelingspoging voor een nieuwe cao in het openbaar vervoer vooralsnog mislukt.

Lees ook: Streekvervoer rond stad maandag plat door staking, werkgevers 'verrast'

'Dat betekent dat we onze leden bij de vervoersbedrijven oproepen om vanaf woensdagochtend het werk voor 72 uur neer te leggen. Helaas, we hadden het graag anders gezien', zegt onderhandelaar Jean-Marie Severijns van CNV Vakmensen. 

Uitgesteld
In eerste instantie zouden de bonden maandag al gaan staken. De actie werd uitgesteld om bemiddelaars volgens de bonden meer tijd te geven tot een oplossing te komen. 'We hebben nu een terugkoppeling gekregen van de bemiddelaars. De uitkomst is een koude douche. Er is nog geen licht aan het einde van de tunnel. De werkgevers weten van geen wijken; er blijkt geen enkele verbetering mogelijk. Dat betekent dat we vanaf woensdag volop in actie gaan', stelt Severijns.

Loonsverhoging 
De bonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en elke tweeënhalf uur een (plas)pauze. Of de vakbond FNV aansluit bij de actie is nog niet bekend. De achterban van deze werknemersorganisatie wordt vanavond geraadpleegd. 

Lees ook: Staking streekvervoer uitgesteld: 'Werkgevers lijken bereid stappen te zetten'

Chauffeurs van het GVB staken niet. Reizigers vanuit de stad zouden wel gedupeerd worden door de staking als ze met andere vervoerders in de richting van Schiphol en Weesp gaan.