Start van hoofdcontent

Stad

nl

Net opgeleverde woning staat direct weer te koop voor 400.000 euro extra

10 juli 2018, 17.06 uur · Aangepast 10 juli 2018, 20.24 uur

Een handige vastgoedondernemer lijkt honderdduizenden euro's winst te maken op een spiksplinternieuwe rijtjeswoning in Bos en Lommer. Hij kocht het huis vorig jaar voor zo'n 425.000 euro en heeft het nu al te koop staan voor 825.000 euro.

En ja, dat kan zomaar. Toen woningcorporatie Stadgenoot de nieuwbouwwoningen aan de Hofwijckstraat verkocht, moesten kopers wel een clausule ondertekenen. Daarin stond dat de kopers zelf in de woning moesten wonen en deze niet zouden doorverhuren. Wat daar echter niet in stond, was dat kopers de woning niet direct weer door mochten verkopen.

En daar maakte vastgoedbelegger Marcel Melis handig gebruik van. Melis heeft al tientallen panden in de stad en tikte ook een van de nieuwe rijtjeshuizen aan de Hofwijckstraat op de kop. Toen hij eind vorig jaar de sleutel kreeg, investeerde hij in een keuken, badkamer en dakkapel waardoor de waarde van de woning naar zo'n 500.000 euro steeg.

De nieuwe rijtjeswoningen zijn bedoeld voor jonge gezinnen. De andere nieuwe bewoners van Bos en Lommer zijn niet per se boos op de stunt van Melis, omdat hij het wel voor elkaar heeft gekregen dat alle huizen een dakkapel konden bouwen. Via een Facebookgroep voor de kersverse buren hield Melis ook contact met hen.

Prijzen marktconform
Woningcorporatie Stadgenoot is minder gecharmeerd van de praktijken. Maar waarom was er geen clausule die doorverkopen verbood? 'Dat heeft Stadgenoot bewust niet gedaan. De prijzen waren marktconform en Stadgenoot wilde voorkomen dat beperkende voorwaarden de verkoopsnelheid of verkoopprijs negatief zouden beïnvloeden', reageert een woordvoerder van de corporatie, die overigens schat dat de marktwaarde van de woning nu zo'n zes ton is.

Lees ook: Nooit bewoond en nu al weer verkocht: Flink verdiend aan appartementen Holland Park

In de toekomst zal dat anders zijn. 'De verkoopcampagne ging februari 2017 van start. De koopmarkt was aan het aantrekken, maar zag er heel anders uit dan nu het geval is. Inmiddels is die markt zo overspannen geraakt dat Stadgenoot wél verkoopbeperkende voorwaarden stelt. Om speculatie tegen te gaan, geldt voor koopwoningen sinds 1 maart 2018 een zelfbewoningsplicht van één jaar. De zelfbewoningsplicht is deze maand zelfs opgehoogd naar twee jaar', aldus de woordvoerder.

Melis was niet bereikbaar voor commentaar.

'Maatregelen te laat'
'Misschien een handige actie van een belegger, maar dit geeft wel aan hoe hard het nodig is om antispeculatiemaatregelen te nemen bij verkoop van corporatiewoningen', reageert D66-voorman Reinier van Dantzig. 'Verkochte corporatiewoningen zijn bedoeld om betaalbare koopwoningen voor gezinnen op te leveren en niet als verdienmodel voor handige vastgoedmensen. Ik ben daarom blij dat dit bij corporatiewoningen die nu verkocht worden niet meer kan, maar we waren hiermee te laat als stad. Zo eerlijk moet je ook zijn.'

SP-raadslid Erik Flentge uitte op Twitter kritiek op het gebruik van 'woningen als handelswaar'. Hij laat in een reactie weten zijn vraagtekens te zetten bij de mate waarin corporaties als Stadgenoot controleren of de koper van een woning ook daadwerkelijk de bewoner is, en niet een vastgoedhandelaar. 

Waanzin.Woningen als handelswaar. Tijd voor aanscherping wet en betere controle op aan wie wordt verkocht https://t.co/ESukILY3RP

— Erik Flentge (@ErikFlentge) July 10, 2018