Start van hoofdcontent

Stad

nl

Automobilist vanaf zaterdagavond nog minder welkom in de stad

20 juli 2018, 23.21 uur

Met de komst van de Noord/Zuidlijn verandert de manier waarop Amsterdammers zich door de stad verplaatsen. Niet alleen wijzigen met het rijden van de Noord/Zuidljn alle bus- en tramlijnen, ook worden automobilisten vanaf zaterdagavond om het centrum heengeleid.

Vanaf zaterdagavond 20.00 uur is er geen doorgaand autoverkeer meer mogelijk voor het Centraal Station langs en door de Paleisstraat. Op de Nieuwezijds Voorburgwal wordt éénrichtingsverkeer ingesteld, van het station richting het Paleis op de Dam.

Automobilisten die in het centrum toch van Oost naar West willen rijden, kunnen alleen nog achter het Centraal Station langs door de Michiel de Ruijtertunnel. Vrachtverkeer moet daarbij wel rekening houden met een maximale doorrijhoogte van 3,2 meter in verband met het spoorviaduct.

Omdat het vanwege werkzaamheden rond het Rembrandtplein tot november niet mogelijk is om langs de Amstel richting het Muntplein te rijden, is het tijdelijk voor autoverkeer toegestaan om van de Vijzelstraat over het Muntplein naar het Rokin te rijden.

De gemeente wil met de nieuwe maatregelen meer ruimte geven aan voetgangers en fietsers, ten koste van de automobilist. Volgens de gemeente blijft de binnenstad nog wel bereikbaar voor bewoners en laad- en losverkeer, maar is er wel sprake van extra reistijd.

De nieuwe hoofdroutes worden ingesteld, omdat volgens de gemeente uit onderzoek is gebleken dat 40 tot 60 procent van het autoverkeer overdag in de binnenstad geen bestemming in het stadshart heeft. Het onderzoek wijst verder uit dat het niet efficiënt is als het stadshart als doorgaande route wordt gebruikt.

Hoofdroutes autoverkeer centrum Amsterdam vanaf 22 juli 2018