Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Scheidsrechter die iconische Cruijff-Olsen penalty goedkeurde overleden

4 oktober 2018, 11.57 uur · Aangepast 4 oktober 2018, 12.09 uur · Foto: YT

Oud-scheidsrechter Jan Manuel is overleden. De Tukker zal bij veel Ajacieden bekend staan als de scheidsrechter bij Ajax-Helmond Sport op 5 december 1982.

De wedstrijd, die in 5-0 eindigde, staat in het collectief geheugen gegrift als de wedstrijd van de 'Cruijff-Olsen' penalty. Toen Ajax in de 23e minuut een penalty kreeg, besloot Cruijff de bal niet in een keer op doel te schieten, maar doodkalm opzij te schuiven richting de ingelopen Jesper Olsen. De Deen tikte weer terug op Cruijff, die koeltjes binnenschoot. Ze hadden dit van tevoren bedacht. 

Overigens gaat zo'n penalty in tweëen niet altijd goed: 

Tijdens en na de wedstrijd barste direct de discussie los of dit wel toegestaan was. Jan Manuel wees echter gedecideerd naar de middenstip. 'Toen het gebeurde raakte ik niet in paniek. Ik wist dat het toegestaan was, want in de spelregels stond nergens dat een penalty in één keer moest worden geschoten', vertelde Manuel in 2016 aan TwenteSports. Die kennis werd uiteraard gewaardeerd door de legendarische nummer veertien. 'Hij vond het klasse dat ik hem goedkeurde. Cruijff kende de spelregels nog beter dan sommige scheidsrechters.'

Vaak herinnerd

Manuel, vader van cabaretier André Manuel, had een prachtige loopbaan van maar liefst negentien jaar als scheidsrechter. Toch werd hij nog vaak herinnerd aan het 'één-tweetje'. Na zijn loopbaan werd hij scheidsrechtersbegeleider bij FC Twente. 'Bij die mooiste club van Nederland spreek ik soms nog wel mensen over het prachtige moment uit 1982', zei hij in 2016. Jan Manuel werd tachtig jaar.