Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Kassa voor Ajax bij winst op Benfica

6 november 2018, 15.36 uur

Morgen kan Ajax zich bij winst op Benfica voor het eerst in dertien jaar tijd plaatsen voor de achtste finales van de Champions League. In dat geval valt er niet alleen op sportief gebied wat te juichen, de Ajacieden hebben dan meer dan zestig miljoen euro opgehaald. Daarmee zou de club Blind en Tadic al twee keer hebben terugverdiend.

Winnen staat gelijk aan cashen in de UEFA Champions League, dat met recht ook 'het miljoenenbal' wordt genoemd. Volgens een berekening van Fox Sports heeft de ploeg van Erik ten Hag tot nu toe een kleine 48 miljoen euro gescoord in de Champions League-campagne. 

Wat is er tot nu toe verdiend?
Het grootste aandeel, grofweg 42 miljoen, werd opgehaald tot en met de plaatsing in de groepsfase van het hoofdtoernooi. Dit werd verdiend met de geboekte successen in de de drie voorrondes, tv-gelden, kaartverkoop van thuiswedstrijden en een startpremie van 15 miljoen voor het bereiken van de groepsfase.

Ook de wedstrijdresultaten die tot nu toe werden geboekt leverden aardige sommetjes met geld op. Voor de twee gewonnen wedstrijden tegen AEK Athene en Benfica werd de club twee keer beloond met 2,7 miljoen euro, voor het gelijke spel tegen Bayen München kreeg Ajax 0,9 miljoen.

Meer dan zestig miljoen
Als Ajax ook morgen in Lissabon weet te winnen, maakt de UEFA 2,7 miljoen over voor de overwinning en stort daar nog eens 9,5 miljoen euro bij voor het halen van de achtste finales. Weinig Ajacieden mogen bij deze prestatie harder hun handen dichtknijpen dan spelersdirecteur Marc Overmars.

Hij gaf dit jaar een totaalbedrag van 41,65 miljoen euro uit aan nieuwe spelers, morgen kan de winst gegenereerd in de Champions League alleen al boven de zestig miljoen uitstijgen. Daarmee zouden de duurste twee aangetrokken spelers, Daley Blind (16 miljoen) en Dusan Tadic (11,4 miljoen) al ruim twee keer zijn terugverdiend.