Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Haagse burgemeester laat zich niet overhalen: Ajax-supporters blijven niet welkom

6 november 2018, 16.26 uur · Aangepast 6 november 2018, 18.10 uur

Ajax en de gemeente Amsterdam hadden het graag anders gewild, maar de Haagse burgemeester Pauline Krikke is onverbiddelijk. De Ajax-supporters blijven niet welkom in Den Haag als de club het opneemt tegen ADO. Dat betekent automatisch ook dat de ADO-supporters niet naar de Arena zullen meereizen.

De afgelopen twaalf jaar wordt het duel zonder supporters van de uitclub gespeeld. De woordvoerders van zowel de gemeente Amsterdam als Ajax hadden deze situatie het liefst doorbroken, laten ze aan AT5 weten.

Maar de Haagse burgemeester Pauline Krikke wil er niet aan, zegt ze tegen Omroep West. 'Ik erken heel eerlijk: het is een razend ingewikkeld dilemma. Uiteindelijk heb ik besloten dat ADO-Ajax ook dit jaar zonder uitpubliek zal worden gespeeld.' Ze zegt dat ADO Den Haag haar beslissing steunt.

Lees ook: Bekerduel onveranderlijk in stadion ADO Den Haag, zonder Ajax-supporters

Gesprekken
Krikke is niet over één nacht ijs gegaan. Ze heeft gesproken met beide clubs, de politie en de KNVB om te onderzoeken of de supporters weer welkom kunnen zijn, zegt ze. 'In die gesprekken bleek dat het draagvlak bij de supporters van ADO beperkt is, zowel voor het bezoeken van de wedstrijd in Amsterdam als voor het ontvangen van Ajax-fans in Den Haag.'

Om de veiligheid te kunnen garanderen, zou Den Haag bovendien 'buitensporig' veel agenten moeten inzetten, stelt Krikke. Dat zou volgens haar ten koste gaan van de veiligheid in de wijken, omdat daar dan minder politie-inzet mogelijk is. 

Gelijk
Het betekent automatisch dat er geen ADO-supporters naar Amsterdam zullen meereizen als de club het in de Arena opneemt tegen Ajax. 'Dat gaat op basis van gelijkheid', zegt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. Het liefst had de gemeente de situatie willen 'normaliseren', maar dat gaat niet zonder steun van de gemeente Den Haag.

Ajax zelf vindt het ook jammer. 'We hebben al meerdere jaren aangegeven dat wat ons betreft deze situatie wordt doorbroken. Maar daar heb je meerdere partijen voor nodig', laat de club weten.

Bestorming
In 2006 nam de toenmalige Haagse burgemeester Deetman voor het eerst het besluit om de Ajax-supporters niet meer toe te laten. Dat gebeurde nadat zeventig Ajax-aanhangers het supportershonk in Den Haag hadden bestormd een dag voor het competitieduel. 

Ajax neemt het op 2 december op tegen ADO in de Arena. Op 24 februari staat de wedstrijd in Den Haag op het programma.