Start van hoofdcontent

Stad

nl

Cameratoezicht moet homo beschermen

16 juli 2009, 10.48 uur · Aangepast 17 juli 2009, 12.03 uur

De gemeente heeft besloten om cameratoezicht in te voeren op het Leidse- en Rembrandtplein, plekken waar de laatste tijd veel geweldsincidenten tegen homo's zijn voorgekomen.

Dit meldt Metro donderdag. Ook in de Reguliersdwars- en Leidsestraat gaan de camera's draaien. Het project is onderdeel van het Actieprogramma Amsterdam Gay Capital en moet volgend jaar zomer operationeel zijn. De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie trekken gezamenlijk op voor een zero-toleranceaanpak van anti-homoseksueel geweld.

Eerder deze maand is al besloten om op de bekende uitgaanspleinen cameratoezicht in te stellen. Vanuit een nog in te richten centrale camerazoezichtruimte in Oost worden de beelden van alle camera's – 192 verspreid over de stad – gedurende de ' hete uren' live bekeken. Voor deze toezichtruimte is twee miljoen euro uitgetrokken. Het aantal camera's zal worden uitgebreid tot 500. De focus van het toezicht ligt op de geweldsincidenten, maar de gemeente wil ook overlast en vandalisme aanwijzen als zaken waarop gelet kan worden.