Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Oproep Halsema met burgemeesters Parijs, Barcelona en Milaan: 'Ga niet zwaar bezuinigen'

14 april 2020, 11.15 uur · Aangepast 14 april 2020, 11.39 uur · Door Redactie

Burgemeester Halsema roept de overheden van Europese landen en Europese instellingen op om niet zwaar te gaan bezuinigen om de gevolgen van de coronacrisis straks te bestrijden. Zij doet die oproep samen met Ada Colau, Anne Hidalgo en Giuseppe Sala, de burgemeesters van respectievelijk Barcelona, Parijs en Milaan.

In een opiniestuk dat vandaag verschijnt in onder andere de Volkskrant, El País en Corriere della Sera, schrijven zij dat overheden niet dezelfde fouten moeten maken als in de crisis van 2008. In die kredietcrisis werd er volgens hen te zwaar bezuinigd in de hoop op economisch herstel.

'Betalen nog steeds de prijs'

'Doordat de wil ontbrak om een sociale oplossing te vinden op de crisis van toen verzwakten onze publieke diensten, liet het economisch herstel lang op zich wachten en ontstond er grotere sociale ongelijkheid. Hier betalen we nu nog steeds de prijs voor', staat in het opiniestuk geschreven.

Quote

'Terwijl de publieke diensten nu een heldhaftige prestatie neerzetten bij het bestrijden van de pandemie wordt duidelijk dat hen niet genoeg middelen ter beschikking staan, vanwege het bezuinigingsbeleid'

Burgemeesters Amsterdam, Barcelona, Parijs en Milaan

Volgens de burgemeesters zijn de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen van toen ook nu nog voelbaar tijdens de huidige coronacrisis. 'Terwijl de publieke diensten nu een heldhaftige prestatie neerzetten bij het bestrijden van de pandemie wordt duidelijk dat hen niet genoeg middelen ter beschikking staan, vanwege het bezuinigingsbeleid. We moeten nu niet opnieuw deze gefaalde formule aanwenden.'

Steden willen directe toegang tot 'coronafondsen'

De onderhandelingen van de Eurogroep over een noodpakket ter bestrijding van de coronacrisis en de gevolgen daarvan, wordt door de burgemeesters op de voet gevolgd. Afgelopen week kwam er een moeizaam bereikt akkoord over een hulppakket van 500 miljard euro.

De burgemeester vragen nu directe toegang tot een deel van de structurele fondsen die de Europese Commissie heeft vrijgegeven in de bestrijding van de pandemie en de gevolgen daarvan. Burgers wenden zich vaak het eerst tot hun gemeente, is daarvoor de motivatie. Bovendien moeten de kosten voor de hersteloperatie eerlijk gedeeld worden tussen het noorden en zuiden van Europa, zo vinden de vier schrijvers.

'Kans op krachtige boodschap'

'Europa heeft nu de kans om een krachtige boodschap te sturen aan alle burgers: tegen onverdraagzaamheid, tegen strenge bezuinigingen, voor een sterker Europa, met meer solidariteit, dat zich inspant om een solidaire weg uit de crisis te vinden, dat luistert naar de steden en hen beschermt en bijstaat bij de enorme uitdagingen die nog in het verschiet liggen.'