Start van hoofdcontent

Stad

nl

Huisartsen Kruispost: "QR-codes voor ongedocumenteerden wel mogelijk"

18 november 2021, 07.00 uur · Aangepast 18 november 2021, 07.38 uur · Door Jimmy Miltenburg

Het ontbreken van een mogelijkheid in de stad om als ongedocumenteerde een QR-code te krijgen bij volledige vaccinatie leidt tot frustratie bij de Kruispost. De huisartsenpost, die onder andere ongedocumenteerden medische hulp biedt, ziet regelmatig het onbegrip bij hun patiënten. Dat onbegrip delen ze, zeker nu blijkt dat de GGD in Utrecht wel QR-codes kan uitgeven. 

De Kruispost aan de Oudezijds Voorburgwal krijgt veel vragen van ongedocumenteerden, want er is veel onbegrip. "Het is aan de ene kant een persoonlijk dilemma dat die mensen minder bewegingsvrijheid hebben", aldus Kruispost-arts Tom Matthews. "Er is daarnaast een maatschappelijk belang om de vaccinatiegraad zo groot mogelijk te krijgen. Nu blijft de beloning, een QR-code, uit." Volgens de arts is dat een slechte ontwikkeling, want zo verdwijnt de bereidheid voor een vaccin. 

Ongedocumenteerden beschikken vanwege hun juridische status niet over een bsn en kunnen daarom niet via de de reguliere CoronaCheck-app een QR-code krijgen. Al blijkt dat bij de GGD in Utrecht inmiddels geen probleem meer. Eerder wees zorgwethouder Simone Kukenheim naar het Rijk, maar na vragen van AT5/NH Amsterdam blijkt dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de bal tóch bij de gemeentes legt. Zij stellen dat wanneer een GGD er klaar voor is en personeel heeft opgeleid, QR-codes kunnen worden uitgegeven. Dat gebeurt inmiddels dus in Utrecht, maar Amsterdam loopt achter. 

"Het kan en moet geregeld worden"

Bij de Kruispost zijn ze ervan overtuigd dat het ook in Amsterdam kan. De GGD in Utrecht bewijst dat, maar ook een huisarts kan ervoor zorgen dat een ongedocumenteerde een QR-code krijgt. Dat kan volgens hen via het zorgportaal HKVI (Hulpverleners Kunnen Verklaringen Invoeren).

"De mensen die de prik zetten, moeten hem ook aanmelden", legt Tom Matthews uit. "In dit geval zijn de ongedocumenteerden door de GGD geprikt en dienen zij dat ook te regelen. Je verschuilen achter Den Haag, dan wel het niet oplossen en oppakken en zeggen dat het niet kan is niet correct. Het kan en moet geregeld worden voor de mensen en de vraag is: waarom is dat nog niet zo?"

En op die vraag bijt zowel het ministerie van Volksgezondheid als de gemeente Amsterdam zich stuk, zo lijkt het. Het ministerie geeft aan dat als de GGD er klaar voor is, zoals in Utrecht, zij het zelf mogen gaan uitrollen. Wel moet personeel opgeleid worden, omdat er zorgvuldig moet worden gekeken of de ongedocumenteerde daadwerkelijk degene is die recht heeft op de QR-code. De gemeente laat op haar beurt weten dat de Amsterdamse GGD al langere tijd graag het systeem wil uitrollen. Op dit moment wordt er, net als veel andere GGD's doen, gewacht tot het systeem veilig is en er een officiële opdrachtbrief van het ministerie van VWS ligt. De gemeente hoopt dat dat snel het geval is. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938