Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brief Geert Dales

16 augustus 2009, 19.26 uur · Aangepast 23 november 2011, 10.54 uur

Onderstaande brief heeft Geert Dales 10 augustus naar de voorzitter van de raadsenquetecommissie Noord/Zuidlijn verstuurd.

Amsterdam, 10 augustus 2009

Betreft: uitspraken diverse raadsleden / aanbeveling tot oproep voor verhoor


Geachte heer Limmen

De raadsvoordracht van 6 maart 2009 inzake de start van de enquete naar de voorbereiding, besluitvorming en uitvoering van de bouw van de Noord-Zuidlijn formuleert als eerste doel van dat onderzoek ‘waarheidsvinding over het hele traject van voorbereiding, besluitvorming en uitvoering van de Noord-Zuidlijn tot nu toe’.

Aan die waarheidsvinding zal ik bijdragen door, in vervolg op het reeds afgenomen besloten verhoor, bij het openbare verhoor onder ede, met bijbehorende documenten en bewijsstukken uiteen te zetten hoe ik destijds inhoud heb gegeven aan mijn bestuurlijke rol als wethouder Noord-Zuidlijn en hoe ik de Gemeenteraad van Amsterdam heb geïnformeerd en bij de voorbereiding van het ‘go besluit’ van 9 oktober 2002 heb betrokken.

In de afgelopen periode hebben diverse Gemeenteraadsleden, die allen hebben deelgenomen aan de besluitvorming van 9 oktober 2002, gemeld te zijn misleid door het toenmalige College van B&W, in het bijzonder door de toenmalige wethouder Noord-Zuidlijn. Informatie zou zijn achtergehouden, relevante wetenschap niet met de raad gedeeld en reeds bekende risico’s verzwegen. Door moedwillige misleiding zou de Raad met verkeerde uitgangspunten en op onjuiste gronden tot het go-besluit zijn gekomen, met alle gevolgen van dien.

Het zijn ernstige aantijgingen die bij de raadsenquête niet onbesproken mogen blijven. Nu het moment van waarheidsvinding gekomen is mag van betrokkenen verwacht worden dat zij hun beschuldigingen in de openbare verhoren onder ede herhalen, onderbouwen en met bewijzen staven. Kennelijk beschikken of beschikten zij over informatie en wetenschap die bij het toenmalige College van B&W op het moment van de besluitvorming van 9 oktober 2002 niet bekend was. Het lijkt mij daarom uiterst relevant dat betrokkenen worden gehoord en dat uw Commissie kennis neemt van hun wetenschap en de documenten waarop zij die baseren. De enquete beoogt immers waarheidsvinding. Dan kan dergelijke informatie niet buiten beschouwing blijven. Temeer niet nu deze informatie kennelijk in handen is of was van nog steeds zittende raadsleden, die straks ook zullen oordelen over de inhoud van het door uw Commissie uit te brengen rapport.

Uiteraard is het aan uw Commissie om hierover te beslissen, maar ik geef u in overweging de navolgende personen op te roepen, dan wel in de gelegenheid te stellen zichzelf te melden voor een openbaar verhoor onder ede, voor zover zij niet al tot de opgeroepenen behoren. Bij onderstaande lijst van personen zal ik kort citaten weergeven van de terzake relevante uitspraken en daarbij de bron vermelden.


Jeanine van Pinxteren, Gemeenteraadslid Groen Links
De Volkskrant, 18 april 2008

‘Hij (Dales) heeft de Raad willens en wetens slecht geïnformeerd. Daardoor hebben we de gevolgen nooit kunnen overzien’.



Meta Meijer, Gemeenteraadslid SP
HP/De Tijd, 12 juni 2009

‘Ik ben ervan overtuigd dat de verantwoordelijke wethouders en het college wisten dat het meer ging kosten dan ons werd voorgespiegeld. We zijn toen gewoon misleid, onjuist voorgelicht. Daar ben ik van overtuigd’.


Ivar Manuel, Gemeenteraadslid D66, fractievoorzitter
HP/De Tijd, 12 juni 2009

‘Dales heeft de situatie veel rooskleuriger voorgesteld dan die was. Hij zei bijvoorbeeld dat alle contracten klaarlagen om getekend te worden. Dat was gewoon niet waar. Hij heeft de Raad misleid’.

Judith Sargentini, oud-Gemeenteraadslid Groen Links, Lid Europees Parlement
HP/De Tijd, 12 juni 2009

‘…. heeft het idee dat ze misleid is. Het financiële plaatje dat ons door Geert Dales werd voorgeschoteld was gewoon wensdenken van zijn kant. Ik denk niet dat het onwetendheid was. Ook uit de raadsenquête zal blijken dat hij kosten uit het plaatje heeft gehouden’.


Remine Alberts, Gemeenteraadslid SP, fractievoorzitter
Onderschrijft de uitspraken van Judith Sargentini in HP/De Tijd


Hans Bakker, Gemeenteraadslid SP
Onderschrijft de uitspraken van Judith Sargentini in HP/De Tijd

Tenslotte geef ik u in overweging om burgemeester Cohen, die naar ik aanneem door uw Commissie gehoord zal worden, specifiek te vragen naar zijn visie op de wijze waarop de Gemeenteraad van Amsterdam door het toenmalige College van B&W en door mij als eerstverantwoordelijk wethouder is geïnformeerd en betrokken bij de voorbereiding van het go-besluit. Hij heeft vanaf 2001 tot heden deelgenomen aan de besluitvorming over de Noord-Zuidlijn en beschikt daarom meer dan enige andere bestuurder of ex-bestuurder over de informatie, het inzicht en het overzicht om tot een afgewogen en gezaghebbend oordeel te komen over de vraag of de Raad in 2002 al dan niet informatie is onthouden, misleid en willens en wetens slecht geïnformeerd.

Met vriendelijke groeten,

Geert Dales