Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA denkt om milieu in computerzaal

8 september 2009, 17.24 uur · Aangepast 9 september 2009, 13.34 uur

De Universiteit van Amsterdam (UvA) krijgt een computerzaal die geen CO2-uitstoot veroorzaakt. Minister van Milieu Jacqueline Cramer opent de ruimte maandag 12 oktober.

De UvA is naar eigen zeggen de eerste universiteit in Nederland met zo'n computerzaal, zo liet de onderwijsinstelling dinsdag weten.

De universiteit neemt meerdere energiebesparende maatregelen. Zo komt er een computersysteem dat de pc's in de ruimte op standby zet zodra niemand ze gebruikt. Ook komt er energiezuinige verlichting. Nu verbruikt de zaal (met 250 computers) nog evenveel stroom als 26 huishoudens. Dat moeten er twaalf worden.

De energie die wel nog nodig is, gaat de UvA op milieuvriendelijke wijze opwekken. Op een aantal universiteitsgebouwen komen zonnepanelen. Ook heeft de onderwijsinstelling drie kleine windmolens aangeschaft.

Het idee voor de maatregel kwam van econometriestudent Ewoud de Kok. Hij wist het college van bestuur achter zijn plannen te krijgen. Doel van het project is niet alleen om energie te besparen, maar ook om studenten kennis te laten maken met duurzaamheid.