Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studenten kondigen kraakgolf aan

12 oktober 2009, 13.39 uur · Aangepast 23 november 2011, 17.50 uur

Studenten van het Studenten Kraakspreekuur in Amsterdam gaan de komende maanden veel leegstaande panden kraken om de woningnood onder studenten aan te pakken.

Een woordvoerder van het kraakspreekuur meldde maandag dat de komende tijd een 'kraakgolf' te verwachten is. Afgelopen weekend kraakten studenten al drie panden in de stad. Daarbij was ook studentenvakbond SRVU van de Vrije Universiteit betrokken. Volgens de bond doen gemeente en corporaties te weinig om het grote tekort aan studentenwoningen aan te pakken. De vakbond zegt het daarom nodig te vinden een fel politiek statement te maken tegen het naderende kraakverbod.

Wekelijks willen de dertig tot veertig studenten die geen kamer kunnen vinden een woning kraken, zo zei de woordvoerder. “Het is momenteel erg druk. We zullen er daarom de komende tijd alles aan doen om zoveel mogelijk leegstaande panden te transformeren tot studentenwoningen. Elke student die op ons spreekuur komt, zullen we helpen en begeleiden bij het vinden en kraken van een eigen woning.” Daarbij doet het SKSU volgens de woordvoerder goed haar huiswerk. “We checken altijd of een pand meer dan een jaar leegstaat.”
Volgens vakbond SRVU is het 'belachelijk dat ruim zevenduizend studenten een woning zoeken, terwijl de woningmarkt als een slak functioneert'.