Start van hoofdcontent

Stad

nl

Welten: Aantal overvallen (545) zorgelijk

4 januari 2010, 12.02 uur · Aangepast 22 november 2011, 16.08 uur

Het aantal overvallen in de stad baart Welten ernstige zorgen. Dit zei de hoofdcommissaris tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

Het aantal overvallen in de stad is met 11% toegenomen Ook maakt hij zich zorgen over de enorme toename van het aantal fraudegevallen. Vooral skimmen en fraude via internet zijn een groot probleem. Welten: 'Vroeger werden banken overvallen. Toen die goed beveiligd werden, werden postkantoren het doelwit. En nadat daar de beveiligingsmaatregelen verbeterd waren, kwamen de benzinestations aan de beurt. En zo verschuift het patroon en worden steeds vaker kleinere ondernemingen en burgers in hun woningen slachtoffer.'

Volgens de korpschef zijn de daders vaak jonge veelplegers. 'Waar men zich vroeger schuldig maakte aan winkeldiefstal lijken jonge criminelen bijna at random winkels binnen te gaan en de uitbaters te bedreigen.' De politie deed vorig jaar juist haar best om deze misdrijven terug te dringen, onder meer door er speciale teams op te zetten. Komend jaar zal Welten nog meer capaciteit vrijmaken om dit soort overvallen tegen te gaan.

Welten had ook goed nieuws te melden. Het aantal gevallen van diefstal uit auto's of andere voertuigen nam af met circa 12 procent tot bijna 13.000. Er waren bijna 2200 straatroven, ruim 6 procent minder dan in 2008. Ook het totale aantal aangiften daalde, voor het tiende achtereenvolgende jaar op rij. In 2009 waren het er bijna 89.000, ruim 4 procent minder dan het jaar daarvoor. Vanavond een uitgebreid verslag van de nieuwjaarstoespraak in het AT5 nieuws.