Start van hoofdcontent

Stad

nl

Acht MBO-opleidingen Amsterdam zwak

1 februari 2010, 13.48 uur · Aangepast 2 februari 2010, 13.37 uur

De onderwijsinspectie heeft acht MBO-opleidingen in Amsterdam als zeer zwak aangemerkt.

Het gaat om de opleidingen Verkoopchef, Ondernemer/Manager Detailhandel, Middenkader medewerker ontwerper en Medewerker Grootvak maatkleding van het ROC Amsterdam en drie opleidingen van de Amarantis Onderwijsgroep. Ook de opleiding Mediavormgever (Grafische vormgeving) van het Mediacollege Amsterdam wordt bestempeld als zeer zwak.

De Onderwijsinspectie publiceerde maandag op haar website een lijst met ruim zestig mbo-opleidingen waarvan de kwaliteit onder de maat is. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) had hierom gevraagd. Daarbij kondigt zij aan dat er nog dit jaar op internet een totaaloverzicht komt van alle onderwijsinstellingen voor middelbaar beroepsonderwijs.

Bij de zwakke opleidingen schort het onder meer aan het aantal en de kwaliteit van de lessen, de begeleiding en het uitzicht op goede stageplekken. Ook verlaten veel jongeren de school zonder papieren of duurt het heel lang voordat zij een diploma behalen. Het hoge aantal voortijdige schoolverlaters is voor het mbo een groot probleem.