Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

1 april: damherten, ov-chip en fietsrijbewijs

31 maart 2010, 13.45 uur · Aangepast 1 april 2010, 10.23 uur

Sommige grappenmakers zijn er vroeg bij. Donderdag is het pas 1 april, maar de afgelopen dagen werden al meerdere verzonnen berichten verspreid.

Zo was er dinsdag het persbericht van reizersvereniging ROVER. De ov-chipkaart zou opnieuw zijn gekraakt en dit keer op een wel heel onorthodoxe manier: door er cementlijm op te smeren. De poortjes van de metro zouden na zo'n behandeling wel opengaan, maar  er zou geen geld worden afgeschreven, zo meldde ROVER. Om er aan toe te voegen: "Dit maakt weer extra duidelijk dat de ov-chipkaart nog verre van perfect is." Helaas voor iedereen die op deze manier gratis dacht te kunnen reizen: 1 april, cementlijm in je bil.

Ook stadsdeel Amsterdam-Noord kwam met een 1 aprilgrap. In de Waterleidingduinen zorgt een groep damherten al jarenlang voor veel overlast. De beesten grazen tuinen leeg en veroorzaken gevaarlijke verkeerssituaties door de weg op te lopen. Tot zover de feiten. Noord zou nu hebben besloten een roedel herten over te nemen en los te laten in het Vliegenbos. "Damherten passen prima in onze plannen om het Vliegenbos natuurlijker te maken. Damherten begrazen goed waardoor meer variatie in vegetatie gaat ontstaan. De uitwerpselen zijn bovendien heel gunstig voor een iepen-essenbos", aldus Harm-Jan van Schaik, portefeuillehouder dierenwelzijn in het begeleidende persbericht. Desgevraagd geeft Van Schaik toe dat het een grap is.

Het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau tot slot: dat meldde dat er in samenwerking met de gemeente een verplicht fietsrijbewijs komt voor toeristen. "Het diploma zal bestaan uit het verplicht kijken van een instructiefilm over de verkeersregels in Amsterdam gevolgd door een korte fietsronde met een Bike Buddy. De Bike Buddy’s zijn fietscoaches die aan den lijve hebben ondervonden hoe het is om als nieuweling aan het verkeer in Amsterdam deel te nemen." Geen slecht idee op zich, maar wel- inderdaad- een grap.