Start van hoofdcontent

Stad

nl

18 jaar cel voor moord op garagehouder

2 april 2010, 17.18 uur · Aangepast 3 april 2010, 17.26 uur

Het gerechtshof heeft vrijdag Martin M. en Kenneth C. tot achttien jaar cel straf veroordeeld voor de moord op garagehouder Rick Haster .

De twee neven brachten Haster in februari 2008 om het leven na een conflict over een verkochte auto. Zij bonden hem in zijn garage in Noord vast aan een motorblok en staken hem vele malen met een mes. De uitspraak in de zaak is conform de eis.

De rechtbank veroordeelde M. en C. eerder tot elk twintig jaar cel. Het hof spreekt van een 'oninvoelbare, gruwelijke daad waarbij het slachtoffer na marteling en massaal bloedverlies de dood heeft gevonden'.

Samen met een broer en een neef had het tweetal kort voor de moord voor 700 euro een auto bij Haster gekocht. Na enkele dagen hield de auto ermee op en kwamen de jongens verhaal halen. Volgens het hof viel het tweetal de garagehouder eerst aan in zijn kantoor. Toen hij zwaargewond probeerde te vluchten, werd hij meegesleurd naar de garage. Haster werd vele malen gestoken met een mes, vastgebonden aan een motorblok en opnieuw gestoken, waarna het tweetal hem achterliet en de garagehouder doodbloedde.

Kenneth C., was ten tijde van de moord zestien jaar oud. In beginsel zou hij volgens het minderjarigenstrafrecht berecht moeten worden, maar gezien de ernst van het misdrijf past het hof, net als de rechtbank eerder, het gewone strafrecht toe. Volgens het hof lijdt C. aan een ernstige en groeiende persoonlijkheidsstoornis die niet te behandelen is.