Start van hoofdcontent

Stad

nl

A'damse PVV-kandidaat overtrad wapenwet

13 april 2010, 16.34 uur · Aangepast 14 april 2010, 10.33 uur

De Amsterdamse ondernemer Gidi Markuszower, nummer vijf op de kandidatenlijst van de PVV, heeft twee jaar geleden de wapenwet overtreden.

Dat heeft Markuszower bevestigd tegen Vrij Nederland. Tijdens een viering van 60 jaar Israël in het Amsterdamse congrescentrum RAI, op 7 mei 2008, werd de ondernemer aangehouden wegens het overtreden van de vervoersrestricties van zijn wapen. Markuszower was bij de viering aanwezig als beveiliger. Hij was destijds bestuurslid van de organisatie Bij Leven en Welzijn, dat synagogen en joodse feesten bewaakt.

Hij werd gearresteerd nadat een van de bezoekers had gezien dat hij een wapen droeg.

"Ik had op dat moment een wapenvergunning", legt Markuszower uit aan Vrij Nederland. "Daar zit een vervoersrestrictie op. Die heb ik overtreden. Ik ben twee uur verhoord door de politie. Justitie heeft de zaak geseponeerd."

Inmiddels maakt de kandidaat-PVV'er geen deel meer uit van Bij Leven en Welzijn. Markuszower is een prominent figuur in de joodse gemeenschap in Buitenveldert. Hij is uitgesproken pro-Israël en anti-islam. Hij beschouwt het wapenincident als een kleinigheidje, "vergelijkbaar met een verkeersovertreding zoals niet handsfree bellen."