Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nabestaanden Cevat: onbegrijpelijk besluit OM

15 april 2010, 19.46 uur · Aangepast 16 april 2010, 11.35 uur

De nabestaanden van politieagente Gabriëlle Cevat zijn het niet eens met het gewijzigde standpunt van het Openbaar Ministerie (OM) over de vraag of Franklin F. wist dat hij op een agente schoot.

Dat meldt hun advocaat Richard Korver donderdag.

Het OM betoogde dinsdag dat niet kan worden bewezen dat verdachte Franklin F. wist dat hij op een agente schoot en eiste in hoger beroep vijftien jaar cel. De rechtbank vond dit vorig jaar ook: zij legde F. twaalf jaar cel en tbs op, na een eis van achttien jaar en tbs. Het OM vond toen wel genoeg bewijs voor de stelling dat F. doelbewust een politievrouw neerschoot. De verdachte heeft dit altijd ontkend.

De nabestaanden vinden het vreemd dat het OM eerst van mening was dat het wel te bewijzen was en nu op basis van hetzelfde dossier tot andere conclusies komt, zo stelt Korver. Het OM heeft het volgens de nabestaanden niet aangedurfd een bewijsconstructie te maken, terwijl volgens hen tal van aanwijzingen bestaan die duiden op een leugenachtige verklaring van F.

Zo bewaarde Gabriëlle haar politiebadge altijd in haar handtas, die geopend op de bijrijderstoel van haar auto werd aangetroffen, zo stellen zij. De badge zelf werd op straat bij haar lichaam gevonden. Daarnaast heeft F. volgens de nabestaanden de politie veelvuldig bedreigd. En een verpleger die F. na aanhouding bezocht zou uitlatingen hebben gedaan die suggereren dat F. wel degelijk wist dat Gabriëlle een agente was.

Als bewezen zou worden dat F. wist dat Cevat een agente was, zou volgens Korver sprake zijn van doodslag met strafverzwaring. Het verschil in strafmaat met doodslag zonder die verzwaring bedraagt volgens de advocaat vijftien jaar.

De nabestaanden betreuren het volgens Korver dat door het ontbreken van een bewijsconstructie hun standpunt niet onder de aandacht van het hof is gebracht. Zij mogen zich tijdens de zitting daarover namelijk niet uitlaten.

F. schoot de 28-jarige Cevat op 9 juli 2008 in Amstelveen dood. Het gerechtshof doet op 29 april uitspraak in de zaak.