Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Tweede arrestatie na chaos Dam

4 mei 2010, 22.15 uur · Aangepast 5 mei 2010, 01.42 uur

De politie in Amsterdam heeft twee mannen aangehouden in verband met de chaos die ontstond tijdens de twee minuten stilte.

De politie laat  weten dat zij een man zag staan die zijn armen spreidde en een onverstaanbare tekst uitsprak. De man werd vervolgens aangehouden waarop in het publiek een schrikreactie ontstond. Een tweede man, die een koffertje liet vallen, werd daarop ook aangehouden. Tientallen mensen schrokken. In de grote menigte raakten daarop mensen gewond door valpartijen. Sommigen hebben botbreuken opgelopen. Ze werden opgevangen door de eerstehulpposten.

Volgens een ooggetuige zou een man met een pruik op en een rokkostuum aan een kreet geslaakt hebben. Iemand raakte daarvan zo van streek dat deze het op een lopen zette waarna het publiek daar omheen ook in beweging kwam en paniek ontstond. Over de identiteit van de man of zijn beweegredenen is niets bekend. Op Twitter wordt door ooggetuigen ook gesproken over een man, gekleed in joods-orthodoxe dracht, die tijdens de twee minuten stilte luidruchtig met een mobiele telefoon bezig was. Na herhaaldelijk aandringen van omstanders, die hem tot stilte maanden, begon hij te schreeuwen. 

Kijk voor foto's van de chaotische situatie bij AT5 Gespot.

Veel mensen schrokken en begonnen te rennen en te roepen, kinderen begonnen te huilen. De koningin, Maxima en Willem Alexander werden in allerijl weggevoerd. Na enkele minuten was duidelijk dat er geen grote calamiteit was gebeurd en kwam het publiek weer tot bedaren. De aanwezigen kregen al snel te horen van de ceremoniemeester dat iemand onwel was geraakt. Na die mededeling volgde een kort applaus. De ceremonie werd na 5 minuten voortgezet, de meeste mensen bleven op de Dam staan voor de voortzetting ervan. Ook de koningin en haar gevolg kwam weer terug.

UPDATE: Man die begon te schreeuwen is bekende van politie. Tweede verdachte blijkt niets met het incident te maken te hebben.

 Plotselinge paniek Beelden: Alexander Klöpping

Beelden van na de paniek