Start van hoofdcontent

Stad

nl

Europese regels slecht voor woningmarkt

14 mei 2010, 20.04 uur · Aangepast 15 mei 2010, 16.52 uur

Als gevolg van nieuwe Europese wetgeving dreigt de woningmarkt in Amsterdam nog verder vast te lopen.

Brussel komt met twee nieuwe regels om valse concurrentie tussen corporaties en private ontwikkelaars tegen te gaan. Door de nieuwe regels kunnen woningcorporaties straks minder makkelijk woningen bouwen. Ook komen mensen met een hoger inkomen niet meer in aanmerking voor goedkope huurwoningen.

Mensen die meer dan 33.000 euro per jaar verdienen komen niet meer in aanmerking voor huurwoningen tot 648 euro. Als gevolg van deze maatregel vrezen huurdersverenigingen en corporaties dat de woningmarkt alleen maar verder op slot gaat. Amsterdammers met een net iets hoger inkomen dan 33.000 euro per jaar, een groep die vrij groot is, zijn aangewezen op duurdere huur of koop. De middeninkomens worden op deze manier de stad uitgejaagd en bovendien zullen mensen die een woning hebben niet zo snel meer verhuizen.

Verder komen woningcorporaties niet langer in aanmerking voor het goedkoop lenen van geld om woningen neer te zetten. Het effect hiervan is dat er zo'n 6000 woningen per jaar minder gebouwd kunnen worden.

Het gevolg van deze maatregelen is dat de stad een grotere scheiding tussen arme en rijke wijken gaat krijgen. Een verdeelde stad zal het effect zijn, aldus de huurdersvereniging.